Skip to main content

Ένα «ξήλωμα» με πολύ παρασκήνιο και διαστάσεις εσωκομματικής κόντρας

Αρχικά, η εντύπωση που υπήρχε είναι πως το κορυφαίο δίδυμο της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ξηλώθηκε για λόγους που είχαν να κάνουν με τις αμοιβές του.

Μπορεί η κρίση να μαίνεται, η ελληνική οικονομία να βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα», αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι κάποιες κακές μικροπολιτικές συνήθειες του παρελθόντος έχουν εγκαταλειφθεί. Οπως, για παράδειγμα, η ενδοκυβερνητική προσπάθεια ελέγχου της εξουσίας, πολλές φορές, χωρίς λόγο, αλλά με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα.

Αφορμή για αυτή τη θλιβερή διαπίστωση δίνει το άγνωστο παρασκήνιο – που μόλις τώρα αποκαλύπτεται – σχετικά με την απομάκρυνση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ. Αρχικά, η εντύπωση που υπήρχε είναι πως το κορυφαίο δίδυμο της συγκεκριμένης εταιρίας ξηλώθηκε για λόγους που είχαν να κάνουν με τις αμοιβές του (αποκαλύφθηκε ότι έδωσαν αναδρομικές αυξήσεις στους... εαυτούς τους).

Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος της απομάκρυνσης τους, αφού η ιστορία αρχίζει να παίρνει και διαστάσεις εσωκομματικής κόντρας. Για τους γνωρίζοντες τις κυβερνητικές ισορροπίες, λοιπόν, ήταν γνωστές οι κακές σχέσεις του προέδρου και του CEO της εταιρίας με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, αλλά και η «ανυπακοή» τους προς τον νυν υπουργό Ενέργειας, αφού είχαν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του πρώην. Κι έτσι, με την πρώτη ευκαιρία που δόθηκε, έγινε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το οποίο φέρεται να είχε τη συγκατάθεση και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Τελικώς, σε αυτές τις ιστορίες ο κανόνας που επιβεβαιώνεται σχεδόν πάντα υποστηρίζει ότι ποτέ, τίποτα, δεν είναι τόσο «αθώοο» όσο εξαρχής φαίνεται.

Στο μεταξύ η ΔΕΗ βρίσκεται κοντά στη διασφάλιση νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ.  Τη νέα δανειακή σύμβαση ενέκριναν σε πρώτη φάση η Εθνική και η Alpha Bak, ενώ ακολούθησαν και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Eurobank και Πειραιώς). Τα λεφτά αυτά κρίνονται κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τη διάσωση της επιχείρησης, της οποίας η ρευστότητα βρίσκεται πλέον σε οικτρή κατάσταση, όπως άλλωστε παραδέχεται και ο πρόεδρος της.