Skip to main content

Έναρξη εργασιών για τις ζημιές από τις κατολισθήσεις στο Σχολάρι

Εγκαταστάθηκε εργολάβος και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση ζημιών από τις κατολισθήσεις

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών του Δήμου Θέρμης και των υπηρεσιών του, ξεκίνησε το μεγάλο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις στο Κ. Σχολάρι το 2015.

Για την υλοποίηση του έργου που θεωρείται από τα πιο δύσκολα, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, η διοίκηση του Δήμου μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του έκαναν ενέργειες, πάνω από τις δυνάμεις τους και πέραν των αρμοδιοτήτων τους, για να φέρουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αναλυτικά, από τις αρχές του 2015 εντοπίστηκαν φαινόμενα ενεργού κατολίσθησης στο ρέμα του Κάτω Σχολαρίου, στην περιοχή του Νηπιαγωγείου (βλέπε χάρτη στο τέλος του κειμένου). Η αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν άμεση. Ανέλαβε πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος, με βασικό εμπόδιο των προσπαθειών της το γεγονός ότι η αρμοδιότητα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων ανήκει στην Περιφέρεια, κάτι που έπρεπε να προσπεραστεί, μέσα από επιπλέον διοικητικές διαδικασίες.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης κ. Απόστολος Τσολάκης, περιγράφοντας την εξέλιξη του έργου, είπε: "Η διοίκηση βρήκε τον τρόπο να αναθέσει, σε ειδικούς επιστήμονες, τη διερεύνηση της φύσης του φαινομένου και την παρακολούθηση της εξέλιξής του με εξειδικευμένη μεθοδολογία. Μετά τα πρώτα συμπεράσματα, προχώρησε στην ανάθεση όλων των σχετικών μελετών (τοπογραφικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές), τις οποίες και παρέλαβε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ακολούθως, ζήτησε τη συνεργασία της Περιφέρειας, για να συνεχίσει την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής και μετά τη δήλωση αδυναμίας των υπηρεσιών της τελευταίας, πήρε πρωτοβουλίες για την ανάθεση της αρμοδιότητας στον Δήμο, ώστε συνεχίζοντας, με ίδιους πόρους, να αναθέσει τη σύνταξη μελετών εφαρμογής."



Έτσι ανατέθηκαν: υδραυλική μελέτη, στατική μελέτη, δασοτεχνική και φυτοτεχνική μελέτη. Σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες που προέκυπταν, αφ' ενός από την εφαρμογή των νέων και ασαφών διαδικασιών περί ανάθεσης έργων και μελετών και αφ΄ ετέρου από τους ελέγχους των διοικητικών πράξεων του Δήμου, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εγκρίθηκαν και παραλήφθηκαν αρχές του 2016 και άμεσα προωθήθηκαν στο υπουργείο για την εξασφάλιση των χρημάτων εκτέλεσης του έργου. Σημειώνεται ότι το σύνολο των μελετών, που ανατέθηκαν από τον Δήμο, στοίχησαν περίπου 100.000,00€ και πληρώθηκαν από ίδιους πόρους. Μετά από την επιμονή της διοίκησης του Δήμου, σε συνεργασία με τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς, στο τέλος του 2017 αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Υποδομών με το ποσό των 1.400.000,00€.

Άμεσα ο Δήμος κίνησε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου με διαγωνισμό. Σε αυτό το σημείο, ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι η διοίκηση του Δήμου είχε τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης του έργου, αλλά προτίμησε, με μικρή χρονική καθυστέρηση, να διενεργήσει διαγωνισμό, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 21 Μαΐου 2018 και αφού τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες περί ανάθεσης και εκτέλεσης έργων, πρόσφατα εγκαταστάθηκε εργολάβος και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Παραθέτουμε στοιχεία περιγραφής των εργασιών που θα γίνουν και πίνακα με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που έκανε η διοίκηση και οι υπηρεσίες του Δήμου.