Skip to main content

Ένας «Κύκλωπας» από τη Μάκρη Έβρου στο top 20 ελαιόλαδων παγκοσμίως

Η θρακική οικογενειακή επιχείρηση «Κύκλωπας» κατάφερε με πολλή δουλειά, μεράκι και πάθος να βάλει τη Μάκρη στον διεθνή χάρτη της ελαιοκομίας.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό της μπήκε το 2019 στη λίστα με τα 20 πιο βραβευμένα στον κόσμο και είναι το μοναδικό ελληνικό που φιγουράρει εκεί. Συνολικά, την τελευταία 12ετία έχει πάρει 108 βραβεία για την ποιότητα και τη γεύση του ελαιόλαδού της, αριθμός που το καθιστά το πιο βραβευμένο στη χώρα. Ο λόγος για την εταιρεία «Κύκλωπας» από τη Μάκρη Έβρου, μια οικογενειακή επιχείρηση που με μεράκι, πάθος και αμείωτο ενθουσιασμό κατάφερε να βάλει τον τόπο της στον διεθνή χάρτη της ελαιοκομίας.



Μάλιστα, οι εξαγωγές της ανέρχονται στο 50% του τζίρου της, καθώς εξάγει από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Πολωνία και την Ολλανδία μέχρι την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, που δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το ελαιόλαδό της. Πριν από λίγο καιρό δε δέχθηκε κρούση για τα προϊόντα της από τη Νέα Καληδονία, στον Ειρηνικό Ωκεανό, και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εξαγωγές και εκεί. Παρουσία έχει τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Καναδά, την ενδιαφέρει όμως η περαιτέρω επέκταση και στις δύο αυτές μεγάλες αγορές, ενώ συνεχίζει να εντατικοποιεί τις εξαγωγικές της δράσεις στην Ευρώπη.  



Η «Κύκλωπας», πέρα από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό της, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου αγουρέλαιού της, έχει κάνει και βήματα πιο πέρα, με τα φυσικά αρωματικά της ελαιόλαδα, για την παραγωγή των οποίων κάνει συνδυασμούς με φρούτα και βότανα, μεταξύ των οποίων είναι ο βασιλικός, ο δυόσμος και το τζίντζερ, το σκόρδο, το λεμόνι και το πορτοκάλι. Επίσης, στην προϊόντική της γκάμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σαπούνια με ελαιόλαδο, κεραλοιφές και λάδι σώματος. Μάλιστα, σε πολλά από τα προϊόντα της, όπως είναι τα dressing ελαιολάδου και τα σαπούνια, χρησιμοποιεί και είδη από τον τόπο της, για παράδειγμα σκόρδα Βύσσας στα πρώτα και μετάξι Σουφλίου στα δεύτερα. Συνολικά, οι ετικέτες της ξεπερνούν σήμερα τις 40, ενώ τα προϊόντα της βρίσκονται από ντελικατέσεν μέχρι ξενοδοχεία, πολλά εκ των οποίων αξιοποιούν το ελαιόλαδο της «Κύκλωπας» για τις γκουρμέ δημιουργίες των εστιατορίων τους.



Η παράδοση και το μεράκι

Ο Αργύρης Κελίδης, μεγαλώνοντας μέσα στις ελιές, αποφάσισε να αξιοποιήσει τα 300 ελαιόδεντρα που είχε από τον πατέρα του και μαζί με τη σύζυγό του, Νίκη να ασχοληθούν με την ελαιοκαλλιέργεια, συνεχίζοντας την παράδοση της περιοχής. Μετά από πολλή δουλειά και πολλές δοκιμές, το ζευγάρι δημιούργησε το 1982 το δικό του ελαιοτριβείο, στην «καρδιά» μιας περιοχής που θεωρείται από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, ανεβάζοντας από την πρώτη στιγμή πολύ ψηλά τον πήχη της ποιότητας και θέτοντας αυστηρούς κανόνες στην παραγωγή, πολύ πριν αυτοί επιβληθούν έξωθεν. Μάλιστα, οι δυο τους επέλεξαν για την επιχειρηματική τους προσπάθεια το όνομα «Κύκλωπας», αφού στην περιοχή της Μάκρης, κοντά στο επισκέψιμο ελαιοτριβείο της οικογένειας, βρίσκεται η Σπηλιά του ομηρικού Κύκλωπα.



Σύντομα το ελαιόλαδό τους άρχισε να κερδίζει τις προτιμήσεις του κόσμου, δημιουργώντας πιστούς και μόνιμους πελάτες. Άλλωστε, όπως λέει στη Voria.gr η μία από τις δύο κόρες του ζευγαριού, Βάλια Κελίδου, η «Κύκλωπας» παράγει ένα προϊόν που όποιος το δοκιμάζει επιστρέφει για να το προμηθευτεί ξανά. Η ποιότητα που είχαν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα ο Αργύρης Κελίδης και η Νίκη Κελίδου επιβραβεύθηκε για πρώτη φορά το 2008 σε εγχώριο διαγωνισμό με πλατινένια διάκριση και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Το 2010 η εταιρεία ξεκίνησε τις πρώτες εξαγωγές στην Γερμανία, για να ακολουθήσει σχεδόν όλη η Ευρώπη. Σήμερα η «Κύκλωπας» διαθέτει 12.000 ελαιόλενδρα και παράγει περί τους 50 τόνους ελαιόλαδου ετησίως.



Με ενθουσιασμό και η επόμενη γενιά

Τον ενθουσιασμό όμως του Αργύρη Κελίδη και της συζύγου του Νίκης συμμερίστηκαν από νωρίς τόσο οι κόρες τους, Βάλια και Αλέξια, όσο και οι σύζυγοί τους, Αλέξανδρος Τόκας και Θάνος Κιναλόπουλος, που ασχολούνται ενεργά με την επιχείρηση, ενώ και τα δικά τους παιδιά μεγαλώνουν μέσα στο ελαιοτριβείο, καλλιεργώντας την αγάπη τους για το ελαιόλαδο.



«Θυμάμαι από παιδάκι τη μυρωδιά στο ελαιοτριβείο. Με δεδομένο ότι έζησα από μικρή ηλικία όλον αυτό τον κόπο και την προσπάθεια της οικογένειάς μου, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ να ασχοληθώ με κάτι άλλο» λέει στη Voria.gr η Βάλια Κελίδου, που σπούδασε μάλιστα γεωπόνος για να υπηρετήσει καλύτερα τον σκοπό αυτό.  



Σύμφωνα με την ίδια, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης είναι πως ξεκινά από το χωράφι και φτάνει στο ράφι, έχοντας έτσι πλήρη έλεγχο από την καλλιέργεια και την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση και τη διάθεση. «Καλλιεργούμε με ορθολογική χρήση νερού, λιπασμάτων και φυτοπροστασίας, ενώ στη συγκομιδή χρησιμοποιούμε σύγχρονα δονητικά αυτοκινούμενα μηχανήματα για να αποφεύγεται ο τραυματισμός του καρπού, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρεται σε τελάρα που αερίζονται. Η ελαιοποίηση γίνεται την ίδια ημέρα σε άριστες συνθήκες, ψυχρή έκθλιψη κάτω των 25 βαθμών, ενώ αμέσως μετά φιλτράρουμε με φίλτρα χαρτιού, για να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου» εξηγεί.