Skip to main content

Ένας «πρόσφυγας» ρωτά τους Θεσσαλονικείς αν τον εμπιστεύονται (video)

Τα βλέμματα των περαστικών τράβηξε ένας άντρας, με δεμένα τα μάτια του, στη μέση της πλατείας Αριστοτέλους. Πώς αντέδρασαν οι περαστικοί

Το βλέμμα των περαστικών τράβηξε ένας άντρας ο οποίος στάθηκε στη μέση της πλατείας Αριστοτέλους έχοντας δεμένα τα μάτια του και κρατώντας ένα χαρτί που έγραφε στα αγγλικά «Είμαι πρόσφυγας. Με εμπιστεύεσαι»; 

Στα δύο του χέρια, ο νεαρός κρατούσε τις απαντήσεις «ναι» και «όχι».

Οι αντιδράσεις των Θεσσαλονικέων ποικίλαν καθώς άλλοι απλά κοίταζαν, άλλοι έβγαλαν φωτογραφίες ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον νέο. 

Ο πρωταγωνιστής αυτής της δράσης ωστόσο δεν ήταν πρόσφυγας, αλλά ένας από τους 52 νέους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «Youth Activism Generates Opportunity» που διοργανώνει στην πόλη η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων».

Στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος, μια ομάδα νέων πραγματοποίησε αυτό το κοινωνικό πείραμα προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες. 

«Ο στόχος μας ήταν να δούμε τι σκέφτονται οι κάτοικοι της πόλης για τους πρόσφυγες. Από τις συζητήσεις που κάναμε με τους ανθρώπους οι οποίοι αλληλεπίδρασαν με τον νέο που υποδύθηκε τον πρόσφυγα, ακούσαμε διάφορες γνώμες. Οι περισσότεροι μας είπαν ότι αποδέχονται στην κοινωνία τους πρόσφυγες, αλλά πιστεύουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να τους παρέχει καλύτερες συνθήκες διαβίσης. Ενώ άλλοι τόνισαν ακόμα πως το κράτος πρέπει να φροντίζει για τους πρόσφυγες αλλά να φροντίζει εξίσου και για τον ελληνικό λαό που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες» δήλωσε στη Voria.gr η Ματίλντα, 27χρονη συμμετέχουσα του προγράμματος από την Κορσική της Γαλλίας. 

Σύμφωνα με την ίδια, το κοινωνικό αυτό πείραμα παρακολούθησαν με ιδιαίτερη αγωνία και περιέργεια και πρόσφυγες που βρέθηκαν εκείνη τη στιγμή στην πλατεία Αριστοτέλους. 

Παράλληλα με το προσφυγικό, οι υπόλοιπες ομάδες πραγματοποίησαν αντίστοιχες δράσεις που στόχο είχαν να διερευνηθεί τι γνώμη έχουν οι Θεσσαλονικείς για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και τη χορτοφαγία.

Το «Youth Activism Generates Opportunity» (YAGO) υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη από τις 10 έως τις 18 Ιανουαρίου και στο πλαίσιο αυτού θα λάθουν χώρα μια σειρά δραστηριοτήτων γύρω από τον εθελοντισμό, τον ακτιβισμό μέσω δράσεων αλλά και μέσω διαδικτύου και την έννοια του ενεργού πολίτη.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει κοντά νέους και νέες από Ιταλια, Ελλάδα, Σουηδία, Εσθονία, Ρουμανία, Κύπρο και Γαλλία οι οποίοι μεταξύ άλλων θα μάθουν για την αξία της προσφοράς και της υποστήριξης του κοινωνικού συνόλου.