Skip to main content

Ένας Τούρκος και μία Εβραία ερωτεύονται στη Θεσσαλονίκη του Κοροβίνη

Το νέο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια αυθεντική ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν η πόλη 100 χρόνια πριν.

Ο Ασλάν Καπλάν –το όνομα σημαίνει λιοντάρι και τίγρης- είναι ένας Τουρκαλβανός, μουσουλμάνος το θρήσκευμα. Η Σαλώμη είναι μια πανέμορφη Εβραία, σεφαραδίτισσα. Οι δύο νέοι ερωτεύονται στην πολυεθνική και κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα. Τα σώματα και οι ψυχές τους «φλέγονται». Την ίδια ώρα η πόλη καίγεται κυριολεκτικά από τη μεγάλη πυρκαγιά, που κατέστρεψε το κέντρο της τον Αύγουστο του 1917.

Το νέο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συγγραφής, είναι φιλόδοξο. Στόχος του συγγραφέα είναι πέρα από τη μυθοπλασία να δημιουργήσει μια αυθεντική ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν η πόλη 100 χρόνια πριν. Μια περίοδος σχετικά άγνωστη ακόμη και για πολλούς από τους σημερινούς της κατοίκους. Από την ιστορία του Κοροβίνη παρελαύνουν οι βασικές συνιστώσες της Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής - Έλληνες, Εβραίοι, Τούρκοι. Αλλά και οι Βαλκάνιοι και οι Ευρωπαίοι, που βρέθηκαν στην πόλη ως φιλοξενούμενοι, με την κατοχική στρατιά της Ανατολής. Όλοι αυτοί δημιουργούν ένα μοναδικό ψηφιδωτό.

Η κοινωνική ζωή είναι πλούσια, τα Καφέ Αμάν και τα χασισοποτεία ανθίζουν, το εμπόριο βρίσκεται στο φόρτε του, οι τράπεζες πολλαπλασιάζονται, η οικονομία αναπτύσσεται σε βαθμό που η σημερινή Θεσσαλονίκη δικαιούται να… ζηλεύει. Οι μορφές του αστυνομικού διευθυντή, του νομάρχη, του Μητροπολίτη ξεχωρίζουν, σε μια εποχή που η Θεσσαλονίκη –με αφορμή και την καταστροφική πυρκαγιά- προσπαθεί να διαμορφώσει έναν νέο πρόσωπο, ενταγμένη, πλέον, στο νεοελληνικό κράτος.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του προσώπου σήμερα έχουν σε σημαντικό βαθμό χαθεί. Είναι πιθανόν να έφταναν μέχρι τις μέρες μας, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αρχικά η Κατοχή και ο αφανισμός του εβραϊκού στοιχείου και εν συνεχεία ο Ψυχρός Πόλεμος, που απέκοψε την πόλη από την φυσική της βαλκανική ενδοχώρα προς Βορράν, περιορίζοντας αισθητά την εμβέλεια της. Διότι η Θεσσαλονίκη στον 20ο αιώνα έχασε έδαφος. Η επίσημη ιστορία εν πολλοίς της γύρισε την πλάτη. Κάτι που πιστοποιείται –αν και εξ’ αντιδιαστολής- από το μυθιστόρημα που ετοιμάζει ο Θωμάς Κοροβίνης, με τίτλο «Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν».

Ένα λαϊκό ερωτικό ρομάντζο τον καιρό της φωτιάς του 1917, που αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2018, περί τα 101 χρόνια μετά την καταστροφή. Ένας επινοημένος φλογερός έρωτας, που, όμως, εξελίσσεται σε ιστορικό πλαίσιο και κοινωνικό περιβάλλον απόλυτα πιστοποιημένα. Αν, μάλιστα, κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις του Θωμά Κοροβίνη, όλες οι λεπτομέρειες θα είναι 100% αυθεντικές.

Εις αναμονή…