Skip to main content

Οι εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση για έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ

Τις εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις στον γ΄γύρο για την αδειοδότηση στην Κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τις εταιρείες που υπέδειξαν ενδιαφέρον για το γ' γύρο αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ που αφορά στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Nίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με το capital.com.cy, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενημερώθηκε για τις αιτήσεις των εταιρειών από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε στο Twitter τις εταιρείες που είναι οι:

1)ExxonMobil

2)Eni

3)Total

4)CairnEnergy

5)Statoil

6)Qatar petroleum

7)Delek

8)Avner

Υποβλήθηκαν συνολικά 6 αιτήσεις από τις 8 εταιρείες.

Ειδικότερα, η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL υπέβαλε αίτηση για το τεμάχιο 6, η ΕΝΙ καθώς και η κοινοπραξία Delek Drilling/Avner Oil/Capricorn Oil υπέβαλαν αίτηση για το τεμάχιο 8 και για το τεμάχιο 10 υπέβαλαν αίτηση η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, η κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum καθώς και η Statoil.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είχε εμφανιστεί ενδιαφέρον από τους λεγόμενους «oil majors» της διεθνούς αγοράς.

Ωστόσο, στον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κύπρου τα δεδομένα διαφοροποιούνται με τη συμμετοχή της αμερικανικής ExxonMobil.