Skip to main content

Ενενήντα χρόνια ΔΕΘ – Ιστορίες της Έκθεσης: Η εποχή του Βελλίδειου

Από Voria.gr
Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ΔΕΘ, όπως τις αφηγείται ο Κυριάκος Ποζρικίδης στην εξαιρετική έκδοση «Ιστορίες της Έκθεσης» για τα 90στά γενέθλιά της.

Το 1990 τα εγκαίνια της 55ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν στις 7:00 μ.μ. της 8ης Σεπτεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ. Στην τελετή παρέστησαν Υπουργοί, διπλωματικοί εκπρόσωποι πολλών χωρών, βουλευτές και πλήθος κόσμου. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση λίγο μετά από την Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Tο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρατέθηκε από την διοίκηση της ΔΕΘ στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς” και η καθιερωμένη δεξίωση στο Κυβερνείο.

Την επόμενη χρονιά τα εγκαίνια της 56ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν στις 7:00 μ.μ. της 7ης Σεπτεμβρίου 1991 στο Παλέ ντε Σπορ. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο νέος Πρόεδρος της Helexpo–ΔΕΘ Αλέξανδρος Μπακατσέλος. Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών, εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ χρόνια λιτότητας και κήρυξε την έναρξή της. Tο ίδιο βράδυ στις 9:00 μ.μ., η διοίκηση της ΔΕΘ παρέθεσε το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού και στις 10:00 μ.μ. την καθιερωμένη δεξίωση στο Κυβερνείο. Την επομένη στην συνέντευξη Τύπου στο εστιατόριο “Ρέμβη” ο Πρωθυπουργός δήλωσε: “Δεν υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα ούτε ανελαστικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Όλα είναι ελαστικά από την ώρα που δεν έχεις λεφτά να πληρώσεις”.

Η 57η ΔΕΘ αποτέλεσε ακόμη έναν σταθμό στην ιστορία του θεσμού, αφού στις 13 Σεπτεμβρίου 1992 θεμελιώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το Εκθεσιακό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων “Ι. Βελλίδης”. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ από τον Πρωθυπουργό, εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1992 πραγματοποιήθηκαν στο Βάβδο Χαλκιδικής τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Γερμανού, από τον Πρόεδρο της Helexpo-ΔΕΘ Αλέξανδρο Μπακατσέλο, παρουσία επισήμων, αλλά και της εγγονής του ιδρυτή της ΔΕΘ Λόλας Βασιλικιώτη.

Το 1994 επανέρχεται στα εγκαίνια της 59ης ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου στο νέο εντυπωσιακό συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, το οποίο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Για πρώτη φορά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν ημέρα Παρασκευή.

Εξήντα χρόνια για την ΔΕΘ το 1995 και τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με πανηγυρικό τόνο, αλλά και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” από τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Έξω από το συνεδριακό κέντρο πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Από το βήμα της 60ής ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησής του, ενώ την επόμενη ημέρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού παραιτήθηκε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Κωνσταντίνος Σημίτης. Στην επιστολή του ανέφερε ως λόγο παραίτησης την αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στη ΔΕΘ για καταλογισμό ευθυνών στην υπόθεση των ναυπηγείων και γενικότερα της πολιτικής του Υπουργείου του. Το 1ο Συνέδριο Απόδημου Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Helexpo–ΔΕΘ με την οργανωτική φροντίδα της εταιρίας από 29 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 1995. Σε αυτό συμμετείχαν 275 εκπρόσωποι τριτοβάθμιων οργανώσεων του ελληνισμού από όλο τον κόσμο.

Τα εγκαίνια της 61ης ΔΕΘ το 1996 πραγματοποιήθηκαν στις 8:00 μ.μ. της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Αντώνης Κούρτης, θυμίζοντας μια φράση του τότε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ στις 3 Οκτωβρίου 1926. “Έργον” είπε “ανασυνιστών την παγκόσμιον αγοράν της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης”. Η ευχή του έπιασε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Helexpo–ΔΕΘ. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός της Νοτίας Αυστραλίας κ. Μπράουν και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Έβερτ. Ο κ. Κώστας Σημίτης επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη ως Πρωθυπουργός μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου στις 23 Ιουνίου του 1996 για να εγκαινιάσει για πρώτη φορά την 61η ΔΕΘ η οποία ήταν και αυτή προεκλογική.

Το 1997 για δεύτερη φορά ο Κώστας Σημίτης εγκαινίασε την ΔΕΘ στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”. Την ημέρα εκείνη, η Ελλάδα κέρδισε στην Λοζάνη την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004 μετά από ψηφοφορία των 109 μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έφθασε στο συνεδριακό κέντρο με καθυστέρηση δέκα λεπτών, προκειμένου να γνωρίζει πριν την ομιλία του το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Μετά τον αγιασμό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Helexpo–ΔΕΘ κ. Αντώνης Κούρτης και ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, οι οποίοι αμφότεροι εξέφρασαν την χαρά τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το 1998 τα εγκαίνια της 63ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” από τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του υπερασπίστηκε την πολιτική υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και ανακοίνωσε ότι η Helexpo–ΔΕΘ πλέον θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μακεδονίας–Θράκης.

Το 1999 σημαδεύτηκε από ιστορικές αλλαγές για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα. Η 64η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν η πρώτη διοργάνωση μετά τη θεσμική μεταβολή της εταιρίας, βάσει της οποίας η εταιρία “HELEXPO–ΔΕΘ ΑΕ” που είχε ιδρυθεί το 1977 αντικαταστάθηκε από 2 νέες εταιρίες, τη “ΔΕΘ ΑΕ” και την “Ελληνικές Εκθέσεις–HELEXPO ΑΕ”. Σύμφωνα με τον νόμο 2687/99 συστάθηκε η “ΔΕΘ ΑΕ” που ανέλαβε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορέα και η “Helexpo–Ελληνικές Εκθέσεις ΑΕ” που ανέλαβε την διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Με τους οπαδούς του ΑΡΗ να διαδηλώνουν έξω από το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς στην πλατεία Λευκού Πύργου και 350 πρώην εργαζόμενους της “Βαλκάν Εξπόρτ”, πραγματοποιήθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στις 3 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της 64ης ΔΕΘ. Tο υπουργικό κλιμάκιο έφθασε στην έκθεση όχι με λιμουζίνες, όπως γινόταν συνήθως, αλλά με τουριστικό λεωφορείο. Στα εγκαίνια της 64ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την βούληση της ελληνικής Πολιτείας για την διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ στη Θεσσαλονίκη.