Skip to main content

Energa-Hellas Power: Σε Δημόσιο και δήμους επιστρέφονται 88 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες δεν απέδιδαν στο κράτος τον φόρο που εισέπρατταν από πελάτες τους μέσω λογαριασμών ρεύματος.

Να αποδοθούν άμεσα στο Δημόσιο και στους Δήμους τα χρήματα που είχαν υπεξαιρέσει οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Energa-Hellas Power από το ΕΕΤΗΔΕ, φόρο που εισέπραξαν από πελάτες τους μέσω λογαριασμών ρεύματος οι δύο εταιρίες και δεν απέδωσαν, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση θα μεταφερθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου αμέσως μετά την καθαρογραφή της πρόσφατης απόφασης για την υπόθεση, να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης των χρημάτων που αναλογούν στο Δημόσιο και στους Δήμους.

Το δικαστήριο συνεδρίασε το απόγευμα, προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο που θα διατεθούν τα χρήματα και όρισε μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει ποσό 52.206.263 ευρώ, το οποίο αποτελεί τον ΕΕΤΗΔΕ.

Επίσης όρισε ότι στο Δημόσιο θα αποδοθεί ποσό περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ενώ διέταξε την απόδοση στους Δήμους όλων των εισπρακτέων από τις δύο εταιρίες, απαιτήσεων τους, ποσά που φθάνουν τα 29,8 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίο, εφόσον εξοφληθούν Δημόσιο και Δήμοι το ποσό που θα απομείνει, θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών ώστε αφού προσκομίσουν τίτλους εκτελεστότητας ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να διατεθεί σε αυτούς.