Skip to main content

Ενημέρωση Μπορίσοφ σε Αναστασιάδη για τη σύνοδο της Βάρνας

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει διαδικασία για τη χρηματική ενίσχυση που αναμένει η Τουρκία όμως είναι μακρινό το θέμα των θεωρήσεων εισόδου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο ενημέρωσε συνοπτικά για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα είχε σήμερα ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μια διαδικασία για τη χρηματική ενίσχυση, που περιμένει η Τουρκία, αλλά το θέμα των θεωρήσεων εισόδου είναι ακόμα πολύ μακριά.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή , την οποία επικαλείται το ΚΥΠΕ , ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη πως κατά τη σύνοδο υπογραμμίστηκε από πλευράς ΕΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα, ότι η Ένωση την στηρίζει και πως η Κύπρος πρέπει να αφεθεί ελεύθερη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι δεν λαμβάνουν υπόψη.

Επίσης, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη πως για όλα αυτά και για την αποκατάσταση των σχέσεων η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία ότι θα ανταποκριθεί στα όσα συλλογικά επισημαίνονται στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.