Skip to main content

Ενισχυμένος ο ρόλος Περιφερειών και Δήμων στη νέα Ευρώπη

Το Brexit μήνυμα για ανανέωση της ΕΕ των 27, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στη συνάντησή του με τον κ. Τζιτζικώστα.

Την ανάγκη να αποκτήσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ενισχυμένο ρόλο στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που διαμορφώνεται, επισήμαναν τόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Μάρκου Μάρκουλα, στη συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πριν από την βραδινή εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΕ για τις προσδοκίες των πολιτών από την ενωμένη Ευρώπη, οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μάρκουλα συζήτησαν για το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην ΕΕ, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για τις παρεμβάσεις της ΕΕ στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επισκέφτηκαν δυο σημαντικά έργα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη με κοινοτικά κονδύλια: την ανάπλαση της νέας παραλίας και το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε το έργο που υλοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και στις αρμοδιότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, παρουσία και του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι 523 έργα ολοκληρώνονται στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ ενημέρωσε τον κ. Μάρκουλα και για το σχεδιασμό της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Ο κ. Μάρκουλα δήλωσε ενημερωμένος ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη πανελλαδικά στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων κι από τις πρώτες πέντε στην Ευρώπη, που κατέγραψαν δαπάνες στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. «Αυτό μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας, σε αναβάθμιση υποδομών και σε βελτίωση της ανάπτυξης στην περιοχή μας, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας και να γίνουμε η πρώτη ελληνική περιφέρεια που θα βγει από την κρίση», είπε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον ενισχυμένο ρόλο που πρέπει να έχουν Περιφέρειες και Δήμοι στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άποψή μας είναι ότι η νέα Ευρώπη πρέπει να χτιστεί μέσα από την ενίσχυση των Περιφερειών, ώστε να ενδυναμωθεί έτσι και η φωνή των πολιτών. Γιατί σήμερα οι πολίτες αισθάνονται αποκομμένοι από το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που πολλές φορές απομακρύνει τα παραγωγικά στοιχεία των κοινωνιών από τον τρόπο λήψης αποφάσεων».

Ο κ. Μάρκουλα δήλωσε ότι είναι αναγκαία η ανανέωση της ΕΕ των 27. «Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, ιδιαίτερα λόγω του Brexit, το οποίο θεωρούμε ευκαιρία για μια τέτοια ανανέωση. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε στοχευμένες συζητήσεις με τους πολίτες σε 130 Δήμους και Περιφέρειες της Ευρώπης, όπως η συζήτηση που θα έχουμε απόψε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να ακούσουμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές, να ακούσουμε τις ιδέες τους για το πώς οραματίζονται το μέλλον μιας νέας Ευρώπης. Χρειάζεται να ανανεώσουμε το οικονομικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τους μειωμένους διαθέσιμους πόρους, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη συνεργειών για την προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «λαμπρό παράδειγμα» την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «για το πώς μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκειμένου να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη».

«Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη έχει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Συνοχής, έχει ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις μέσα και από ιδιωτικά κεφάλαια, που θα τονώσουν την οικονομία και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Η διοίκηση της νέας Ευρώπης πρέπει να γίνεται από κάτω προς τα πάνω μέσω της αποκέντρωσης. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι οι οδηγοί για να δημιουργήσουμε τη νέα Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης θα οικοδομηθεί όχι στις κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε ο κ. Μάρκουλα.

Ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης της νέας Ευρώπης, που πρέπει, όπως είπε, να έχει τα χαρακτηριστικά πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μικρής κυβέρνησης, μεγάλου ρόλου των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης. «Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει από κάτω προς τα πάνω, με αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι τυχερή που έχει ως περιφερειάρχη έναν νέο και τόσο δραστήριο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι άνθρωπο, διότι η φωνή του ακούγεται παντού», σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος.