Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
x

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΜΩΡΑΛΗΣ

Ο πόλος ανάπτυξης στον 21ο αιώνα είναι ο δήμος, τόνισε η πρόεδρος του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

«Χωρίς αλλαγή και αποκέντρωση στην αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί ν΄ αλλάξει το μοντέλο της χώρας» τόνισε η πρόεδρος του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», Άννα Διαμαντοπούλου, κλείνοντας την ημερίδα με θέμα «Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και αύριο», που διοργάνωσε σήμερα το «Δίκτυο» στο Μουσείο της Ακροπόλεως.

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν επίσης οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Όπως είπε μεταξύ άλλων η κυρία Διαμαντοπούλου, «ο πόλος ανάπτυξης στον 21ο αιώνα είναι ο δήμος», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στον δημόσιο διάλογο δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα που να μιλά για αποκέντρωση».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όπως και οι άλλοι ομιλητές, αναφέρθηκε στο κοινοτικό κεκτημένο και ζήτησε τη θέσπιση μητροπολιτικής διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο είναι ξεπερασμένο . Οι δήμοι στη χώρα μας, σημείωσε, αδυνατούν να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων σε μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, περιβαλλοντικά, πολιτισμικότητας, κοινωνικά κ.ά.. Ακόμη επισήμανε ότι σήμερα στην ΕΕ, το 65% των πολιτών ζουν σε πόλεις, ενώ στο μέλλον θα έχουμε «μεγαπόλεις» με πληθυσμούς πάνω από 50 εκατομμύρια κατοίκους η κάθε μία.

 Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι οι σύγχρονες πόλεις είναι «δημόσιες σφαίρες διαλόγου και κατανόησης», αλλά και ότι πρέπει «να αντικατασταθεί ο εθνοκεντρικός σχεδιασμός με την άμιλλα μεταξύ των πόλεων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η υλοποίηση των όποιων πολιτικών απαιτεί «πολύ χρόνο» και κυρίως την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.

Επίσης ζήτησε τη σύσταση τράπεζας γης και δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, «ώστε να απελευθερωθεί ζωτικός χώρος από τον πυρήνα των πόλεων» και συγκεκριμένα από υποβαθμισμένες περιοχές.

Ο δήμαρχος Πειραιώς, Γιάννης Μώραλης, υπογράμμισε ότι «η πολιτική εξουσία δεν έχει την πραγματική διάθεση για αποκέντρωση» και περιέγραψε το ασφυκτικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ