Skip to main content

Ενισχύει τα κεφάλαια η Βουλγαρία για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Την αύξηση του υποχρεωτικού κεφαλαίου στην εταιρία έργου «Bourgas Alexandroupolis Oil Pipeline Project Company» κατά 150.000 λέβα ενέκρινε, σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας.
Την αύξηση του υποχρεωτικού κεφαλαίου στην εταιρία έργου «Bourgas Alexandroupolis Oil Pipeline Project Company - BG EAD» (σ.σ. η βουλγαρική συμμετοχή στη διεθνή εταιρία έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) κατά 150.000 λέβα ενέκρινε, σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας.

Έτσι, το ποσό τετραπλασιάζεται και από 50.000 λέβα διαμορφώνεται σε 200.000 λέβα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Η «Bourgas Alexandroupolis Oil Pipeline Project Company - BG EAD» κατέχει το 24,5% του μετοχικού κεφαλαίου της «Trans Balkan Pipeline BV», της διεθνούς εταιρίας που ιδρύθηκε αποκλειστικά για την κατασκευή και λειτουργία του συστήματος του αγωγού.

Στην Trans Balkan Pipeline BV, πέραν της βουλγαρικής εταιρίας, μέτοχοι είναι η κοινοπραξία αγωγού Burgas - Alexandroupolis Ltd, που ιδρύθηκε από κοινού από τρεις εταιρίες, τις AK Transneft, NK Rosneft και Gazrpom Neft (κατέχει το 51%) (από τη Ρωσία) και από την Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΛΠΕ - ΘΡΑΚΗ ΑΕ, που ιδρύθηκε από κοινού από τις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια και Θράκη και κατέχει το 24,5% του μετοχικού κεφαλαίου της διεθνούς εταιρίας του έργου.

Η απόφαση για την αύξηση του κεφαλαίου ελήφθη έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίες δημιούργησαν αβεβαιότητα σχετικά με την υλοποίηση του έργου του πετρελαιαγωγού.