Skip to main content

Ενοποιούνται και καταργούνται περισσότερες από 200 ΔΕΚΟ

Τη συγχώνευσης ή κατάργηση 200 έως 250 δημοσίων επιχειρήσεων, ΔΕΚΟ και νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, προχώρησε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό
Tη συγχώνευση ή κατάργηση 200 έως 250 δημοσίων επιχειρήσεων, ΔΕΚΟ και νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Με τις παραπάνω αποφάσεις στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα εξοικονομήσουναρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντάσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής τουΠρογράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που κατέθεσε ο ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος, οι  αποφάσεις έχουν λάβει κατεπείγων χαρακτήρα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε  την αναγκαιότητα «να δείξει η κυβέρνηση ότι εννοεί όσα λέει για τη μείωση δαπανών».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι σε μερικούς από αυτούς τους οργανισμούς δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, ενώ σε άλλους υπάρχει αξιόλογη περιουσία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

Προωθείται η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Τυποποίησης- Μετρολογίας, υπό την αιγίδα του οποίου θα τεθούν ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ), αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ θα απορροφήσει την Εταιρεία Διανομής Αερίου ΑΕ, υπό την εποπτεία και αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ενοποιούνται οι διοικήσεις 16 οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες θα υπαχθούν σε τρεις κατηγορίες, και ειδικότερα:

α) Γεωργική Έρευνα- Κατάρτιση - Ενημέρωση, στην οποία θα ενταχθούν οι εξής φορείς: Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (ΙΓΕ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα» (ΟΓΕΕΚΑ), Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας και Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ).

β) Τρόφιμα, όπου θα συμπεριληφθούν οι φορείς: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, Κεντρική Αγορά Αθήνας και Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.

γ) Πληρωμές- Έλεγχοι, με τη διοικητική ενοποίηση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), της Αγρογή ΑΕ και του ΚΤΓΚ.

Αποφασίστηκε επίσης να καταργηθεί ως ανενεργό το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, προχωρεί και η κατάργηση ανενεργών φορέων του υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όπως η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών, η Ιόνιος Ακαδημία, το Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο Ερευνας, το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ) και η Εταιρεία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΑΝΤ).