Skip to main content

Αποφασισμένος για την ελεγχόμενη ο Μπουτάρης παρά τις αντιδράσεις

Πρέπει να καταλάβουν πως αν δεν αλλάξουμε τρόπο συμπεριφοράς, δεν θα έχουμε βελτίωση στην πόλη, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μήνυμα ότι το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα προχωρήσει έστειλε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τις τροποποιήσεις στον καθορισμό οδών εφαρμογής του συστήματος και με φόντο τις διαμαρτυρίες κατοίκων του κέντρου.

Επανέλαβε ότι στην αρχή το σύστημα δεν θα το αγαπήσουν οι δημότες, καθώς αλλάζει τις συνήθειές τους. Σημειώνεται πως ήδη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει επιστολές διαμαρτυρίας και εξώδικα από ομάδες κατοίκων, οι οποίοι αντιτίθεται στην εφαρμογή του μέτρου.

«Το σύστημα θα προχωρήσει, θα περάσει μια περίοδο δυσαρέσκειας αλλά πρέπει να καταλάβουν πως αν δεν αλλάξουμε τρόπο συμπεριφοράς, δεν θα έχουμε βελτίωση στην πόλη», υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι του προκαλούν θλίψη οι τοποθετήσεις των αποστασιοποιημένων της πλειοψηφούσας παράταξης. «Οι αποστασιοποιημένοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας μου θυμίζουν το καλαμπούρι «άϊ σιχτίρ εσύ και ο γρύλος σου». Αυτή η καταστροφολογία μόνο θλίψη μου προκαλεί. Είστε κολλημένοι στην αντίληψη ότι δεν κάνουμε κάτι γιατί δεν μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις για την αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων με την τοποθέτηση πασαλακίων. Σημείωσε επίσης, ότι αναζητάτε ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι θέσεις στάθμευσης μετά την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας.

Για ένα μέτρο το οποίο θα μεταβάλλεται συνεχώς έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου -Πολυχρονιάδου. «Οι κάτοικοι θα έχουν πλέον δωρεάν 3.000 θέσεις στάθμευσης, τις οποίες θα τις βρίσκουν», επισήμανε και ανακοίνωσε ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να επιδοτηθεί η στάθμευση σε ιδιωτικά πάρκινγκ.  Όπως είπε, αυτό θα έχει σημαντικά αποτελέσματα για το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Το σύστημα δεν είναι εισπρακτικό, επανέλαβε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Λευτέρης Κιοσέογλου, σημειώνοντας πως μόνο το 2016 οι άντρες της Δημοτικής Αστυνομίας έφεραν έσοδα από κλήσεις πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Απάντηση στους επικριτές του συστήματος έδωσε και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή από το 2012 όπου ξεκίνησε να συζητείται το θέμα και που τότε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας είχαν θετική στάση.

Νωρίτερα, εντάσεις για την εφαρμογή του συστήματος διατύπωσαν δημοτικοί σύμβουλοι τόσο της Πρωτοβουλίας, όσο και αντιπολίτευσης.

Να γίνει παράταση της ισχύος του δοκιμαστικού μέτρου για δέκα μήνες, προτού πάμε στην ανάληψη ευθύνης της σύμβασης, πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

«Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα αλλά με ευχές δεν κάνουμε πολιτικές», τόνισε ο Ανδρέας Κουράκης, κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στη λειτουργία της πόλης. «Με άλλα δεδομένα ξεκινήσαμε και με άλλα καταλήξαμε», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος.

«Να δοθεί μια λύση, αυτό ζητάμε. Εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε δήμο, πολίτες, εταιρεία για να είναι το σύστημα βιώσιμο», ανέφερε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 25 ψήφους υπέρ, μια κατά από τον Κωνσταντή Σεβρή και με λευκές από Παν. Αβραμόπουλο, Ανδρέα Κουράκη, Γ. Αρβανίτη, Γ. Αβαρλή, Μιχ. Κωνσταντινίδη, Μόνικα Αϊβάζογλου.