Skip to main content

Ένταση Μακρόν-Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Παρίσι

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας - Η Τουρκία έχει κουραστεί να εκλιπαρεί, απάντησε ο Ερντογάν

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι συμβάλλουν στην ενίσχυση των τρομοκρατών μέσω των όσων γράφουν, αφού ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι, ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.

Επεισόδιο με δημοσιογράφο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε επεισόδιο με Γάλλο δημοσιογράφο, ο οποίος τον ρώτησε για την πώλησεις όπλων στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014

«Μιλάτε σαν γκιουλενιστής», τον κατηγόρησε και πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας; Ποιος έστειλε όπλα στη Συρία;»

«Μιλώ σαν δημοσιογράφος. Βρέθηκαν φορτηγά της υπηρεσίας MIT στα σύνορα, που μετέφεραν όπλα, τον Ιανουάριο του 2014», ήταν η απάντηση του δημοσιογράφου.