Skip to main content

Απίστευτος καβγάς Κασιδιάρη-Κοντομηνά στην Εξεταστική

Το ζήτημα της αντικειμενικότητας των δελτίων ειδήσεων του Alpha έθεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, κατηγορώντας το Δημήτρη Κοντομηνά για την μη προβολή της ΧΑ.

Με εντάσεις συνεχίζεται η εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και εταιρειών ΜΜΕ από τράπεζες της χώρας.

Κατά την εξέταση του Δημήτρη Κοντομηνά, ξέσπασε καβγάς με βαρείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον επιχειρηματία και το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση.

Ο κ. Κασιδιάρης έθεσε το ζήτημα της αντικειμενικότητας των δελτίων ειδήσεων του Alpha, κατηγορώντας με έντονο λόγο τον επιχειρηματία για μη ισάξια προβολή των πολιτικών κομμάτων και περιορισμό των εμφανίσεων της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα.

«Αν θέλετε να κάνετε φιγούρα δεν περνάει σε εμένα» του ανταπάντησε ο μεγαλομέτοχος του Alpha για να αντιδράσει ο κ. Κασιδιάρης λέγοντας προς τον προεδρεύοντα της επιτροπής «ανακαλέστε τον μάρτυρα στην τάξη. Με έχει εξοργίσει».

«Ο Alpha έχει δώσει περισσότερο χρόνο στην ΧΑ από ότι άλλα κανάλια. Δεν έχουμε πάνελ αλλά ακόμα και να είχαμε, υπάρχει πρόβλημα με αυτό το κόμμα. Σέβομαι τους ψηφοφόρους του αλλά όχι τους εκπρόσωπους του. Στα πάνελ καλούμε βουλευτές οι οποίοι θέλουν να μάθουν ποιοι άλλοι μετέχουν στην συζήτηση. Όταν μαθαίνουν ότι θα υπάρχει βουλευτής της ΧΑ λένε ότι δεν θα έρθουν» εξήγησε ο κ. Κοντομηνάς.

Ο κ. Κασιδιάρης επανήλθε υποστηρίζοντας ότι ο μάρτυρας λέει ψέματα και πως το περασμένο έτος οι ειδήσεις του συγκεκριμένου καναλιού πρόβαλαν κατά 50% τον ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 24% την ΝΔ και 1% την ΧΑ.

«Εσείς έχετε ειδήσεις. Αν δείχναμε τις δικές σας θα καιγόμασταν» σχολίασε ο κ. Κοντομηνάς πυροδοτώντας τον εξής διάλογο:

Ηλ. Κασιδιάρης: Τι είστε εσείς κριτικός κινηματογράφου;

Δ. Κοντομηνάς: Το δελτίο ειδήσεων κέρδισε την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών για αντικειμενικότητα και πολυφωνία. Αυτό δείχνει ότι ο σταθμός καταβάλλει προσπάθεια πολυφωνίας στο πλαίσιο του Συντάγματος. Μην ξεχνάτε ότι το ΣτΕ λέει ότι σε μη προεκλογικές περιόδους ο δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να αξιολογεί ποια γεγονότα και σε ποια έκταση πρέπει να αναδειχτούν.

Ηλ. Κασιδιάρης: Για να πάμε τώρα και στη Λίστα Λαγκάρντ...

Δ. Κοντομηνάς: Ακούστε κύριε τίποτα γιατί είστε τίποτα; Είπα και προηγουμένως ότι υπάρχει έγγραφο του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης που αναφέρει ότι δεν έχω σχέση με την HSBC.

Ηλ. Κασιδιάρης: Τι λες ρε καραγκιόζη. Βλάκα. Σέβομαι που είσαι 100 χρονών και δεν σηκώνομαι πάνω

Δ. Κοντομηνάς: Με κατηγορείτε για οικονομικό έγκλημα; Θα κληθείς να το αποδείξεις στα δικαστήρια

Ηλ. Κασιδιάρης: Λες ψέματα

Κατά την έναρξη της κατάθεσής του ο Δημήτρης Κοντομηνάς ανέφερε πως «ο δανεισμός του Alpha είναι μηδενικός. Ό,τι δάνεια είχαμε παλιά τα έχουμε εξοφλήσει», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν είναι πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και συμπλήρωσε ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές στην κόρη του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σύμβαση ανοικτής πίστωσης (αλληλόχρεος ανοικτός λογαριασμός) ύψους 2,5 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εξυπηρετείται κανονικά και έχει ως ενέχυρο μεταχρονολογημένες επιταγές ή συμβάσεις πελατών και άλλος ένας αλληλόχρεος ανοικτός λογαριασμός στην Eurobank ύψους 2,8 εκατ. ευρώ με μηδενικό υπόλοιπο, που έχει ως ενέχυρο προσωπική εγγύηση και μεταχρονολογημένες επιταγές.

«Εξυπηρετούμενα τα δάνεια του Alpha»

Τα δάνεια που έχουμε είναι εξυπηρετούμενα, εκτός από μία καθυστέρηση που υπάρχει σε δάνειο της Eurobank και οφείλεται σε αντιδικία με την τράπεζα, είπε κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα τραπεζικά δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ο ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς.

Σε ό,τι αφορά προηγούμενο δανεισμό, ο κ. Κοντομηνάς είπε ότι το 2008, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την αγορά μετοχών του Alpha από τον όμιλο RTL Group, αποπληρώθηκε το σύνολο όλων των οφειλών στις τράπεζες και από τις 31/12/2008 δεν υπάρχει παλαιότερη οφειλή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, υποστήριξε ότι ο Alpha είναι ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που στον διαγωνισμό για την παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών έχει υποβάλει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και προσέθεσε ότι είναι επίσης ο μόνος σταθμός που έχει κερδοφορία, ενώ και τον Ιούνιο είχε κέρδη 1,5-2 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι απασχολεί 546 υπαλλήλους.
Ερωτώμενος για το θέμα της φοροδιαφυγής, απάντησε, «κατηγορούμαι για φοροδιαφυγή αλλά δεν υπάρχει- στα Δικαστήρια θα αποδειχθεί η αλήθεια», ενώ σχετικά με τη μετοχική σύνθεση του σταθμού είπε ότι οι μετοχές είναι στο όνομα της κόρης του και ο ίδιος δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ALPHA.

«Δεν περιλαμβάνομαι στη λίστα Λαγκάρντ γιατί ουδέποτε ήμουν κάτοχος λογαριασμού στην τράπεζα HSBC της Γενεύης», είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Κοντομηνάς και υποστήριξε, ότι αυτό βεβαιώνεται από την απάντηση της τράπεζας προς τον Έλληνα εισαγγελέα που προέβη σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής.

«Θα μπορούσα να έχω χρήματα στο εξωτερικό νόμιμα φορολογημένα γιατί είχα συναλλαγές στο εξωτερικό, αλλά δεν το έκανα. Αντίθετα μετέφερα στην Ελλάδα 980 εκατ. ευρώ από την πώληση της Interamerican.