Skip to main content

Με υδάτινη δεξαμενή το γλυπτό του Βαρώτσου στη Νέα Παραλία

Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» αντιδρούν στη νέα πρόταση για την τοποθέτηση του έργου, που περιλαμβάνει μία μεγάλη υδάτινη δεξαμενή.

Ενστάσεις για το σημείο στο παραλιακό μέτωπο, όπου θα χωροθετηθεί το γλυπτό του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου «Φιλία – Amicizia» διατυπώνουν οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας».

Το νέο έργο τέχνης, δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη πρόκειται να τοποθετηθεί στην εξέδρα που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Νέα Παραλία, στη θέση, που ήταν το «Φεγγαράκι» και χθες το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου στην εν λόγω θέση, η οποία έχει λάβει την έγκριση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» αντιδρούν στη νέα πρόταση για την τοποθέτηση του έργου, που κατατέθηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα και περιλαμβάνει μια μεγάλη υδάτινη δεξαμενή, κατασκευή, η οποία θα εμποδίζει την πρόσβαση των περιπατητών στο γυάλινο έργο, ύψους 9 μέτρων.

Όπως σημείωσε ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, η πρόταση προσθήκης ενός νέου γλυπτού πάνω στην εξέδρα δεν επηρεάζει την υφιστάμενη διαμόρφωση, ωστόσο, η υδάτινη δεξαμενή ανατρέπει την συνθετική αρχιτεκτονική ισορροπία του χώρου.  

Για την κατασκευή της δεξαμενής θα απαιτηθεί η απομάκρυνση των δύο εκ των τεσσάρων ολόσωμων τεμαχίων μαρμάρου που υλοποιούν τα επεισόδια νερού στον Κήπο της Άμμου, στην εξέδρα μπροστά από το Makedonia Palace.

Σημειώνεται ότι το γυάλινο γλυπτό θα κατασκευαστεί στο σημείο. Μάλιστα, για την τοποθέτησή του, θα στηθεί ενός του επόμενου διαστήματος, εργοτάξιο και οι εργασίες θα διαρκέσουν πέντε μήνες. «Βαρέα οχήματα θα διασχίζουν το πλακόστρωτο και θα φέρουν αναστάτωση», σημείωσε ο κ. Νικηφορίδης.

Χθες κατά την παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο πρότεινε να επανεξεταστεί η θέση του γλυπτού και να τοποθετηθεί σε ένα σημείο που δεν θα προκαλέσει καμία καταστροφή. «Στα 269.000 τμ της Νέας Παραλίας υπάρχει σίγουρα μια θέση που δεν θα καταστρέψει, αντίθετα θα την αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο», υπογράμμισε.  

Ωστόσο, πάντως από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς ξεκαθάρισε ότι με οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση, ο Σταύρος Ανδρεάδης δεν θα ασχοληθεί άλλο με την δωρεά.

«Κάναμε δύο χρόνια να πάρουμε τις εγκρίσεις χωροθέτησης του γλυπτού. Αν πάμε πίσω, ο Ανδρεάδης, μου το είπε, δεν πρόκειται να ασχοληθεί άλλο», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του νέου γλυπτού τόνισε ότι θα γίνει ένα νέο «εκκωφαντικό» σημείο συνάντησης. «Το γλυπτό του Βαρώτσου μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο, το οποίο θα φέρει πρόσθετη υπεραξία στην υπεραξία που έχει η διαμορφωμένη Νέα Παραλία και να αποτελέσει ένα τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Νέα Παραλία δύναται να μεταμορφώνεται χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της με καλλιτεχνήματα», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, το γλυπτό συνάδει με τη Νέα Παραλία και θα είναι σε αρμονία με το άλλο εικαστικό έργο «Φεγγαράκι« του Παύλου Βασιλειάδη, το οποίο θα είναι σε βάθρο μέσα στη θάλασσα.

Του έργου υπεραμύνθηκε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου σημειώνοντας πως δεν είναι ένα τυχαίο γλυπτό, αλλά ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. «Είναι πολύ σημαντικό στην πόλη να υπάρχει και θα προσφέρει στη Νέα Παραλία, ένα έργο του Κώστα Βαρώτσου. Δεν είναι ένα γλυπτό απλά των 9 μέτρων, η πόλη πρέπει να τιμήσει τη δωρεά με έναν αξιοπρεπή τρόπο», υπογράμμισε.