Skip to main content

Εντείνει τον αγώνα κατά του καπνίσματος η ΕΕ

Σοκαριστικές φωτογραφίες που θα καλύπτουν το πακέτο των τσιγάρων και ενισχυμένη προβολή των ουσιών που προκαλούν εξάρτηση, είναι μερικές από τις προτάσεις που έκανε η ΕΕ για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά
Σοκαριστικές φωτογραφίες που θα καλύπτουν όλο το πακέτο των τσιγάρων και ενισχυμένη προβολή των ουσιών που προκαλούν εξάρτηση, είναι μερικές από τις προτάσεις που έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά του καπνίσματος στην ΕΕ.

Οι ιδέες αυτές παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησαν οι Βρυξέλλες ενόψει μιας αναθεώρησης της τρέχουσας νομοθεσίας για τα προϊόντα καπνού, η οποία προβλέπεται να γίνει το 2012.

«Ο καπνός δεν είναι ένα προϊόν όπως τα άλλα. Δημιουργεί εξάρτηση, προκαλεί ασθένειες και πόνο στους πολίτες μας και δαπάνες για την υγεία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν», υπογραμμίζει ο Επίτροπος για την Υγεία Τζον Ντάλι.

«Παρά τους κινδύνους το 30% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να καπνίζει και ανησυχώ ιδιαίτερα επειδή καπνίζει το 35% των νεαρών Ευρωπαίων», προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ βρίσκεται η εκτύπωση στα πακέτα των τσιγάρων πολύ μεγάλων φωτογραφιών που θα δείχνουν τα αποτελέσματα του καπνίσματος (ασθένειες των πνευμόνων, του λάρυγγα κλπ.) για να αποτρέπουν τους καταναλωτές.

Σήμερα τέσσερις μόνον από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές προειδοποίησης με χρήση εικόνων: το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Βρετανία και η Λετονία.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί ώστε να υπογραμμίζονται ακόμη περισσότερο οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση.

Σήμερα ο νόμος ορίζει ανώτατα όρια στην περιεκτικότητα νικοτίνης, μονοξειδίου του άνθρακα ή πίσσας στα τσιγάρα, αξιώνει να υπάρχουν γραπτές προειδοποιήσεις στα πακέτα τους και απαγορεύει τον χαρακτηρισμό των τσιγάρων ως ελαφρών ή με χαμηλή περιεκτικότητα πίσσας.