Skip to main content

Εντείνεται ο πόλεμος Ρωσίας-ΗΠΑ για τους αγωγούς αερίου

Η πρόσφατη εκλογική ήττα του Ερντογάν ίσως ανατρέψει τους ρωσικούς σχεδιασμούς και για τον αναγγελλόμενο αγωγό Turkish Stream...

Ο ενεργειακός πόλεμος καλά κρατεί. Και καθορίζει την πολιτική των κυβερνήσεων, των χωρών εκείνων που εμπλέκονται είτε ως παραγωγοί είτε ως διαμετακομιστές. Είχε απόλυτο δίκαιο εκείνος που είπε ότι η ανεύρεση πετρελαίου δεν είναι βέβαιο αν αποτελεί ευλογία ή κατάρα.

Η πρόσφατη εκλογική ήττα του κ. Ερντογάν ίσως ανατρέψει τους ρωσικούς σχεδιασμούς και για τον αναγγελλόμενο αγωγό Turkish Stream, του οποίου οι υπογραφές για την Συμφωνία κατασκευής αναγγέλθηκε ότι θα τεθούν στα τέλη Ιουνίου. Γι’ αυτό και ο κ. Πούτιν ήταν ο πρώτος που έσπευσε να τηλεφωνήσει στον κ. Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του κόμματός του.

Αυτό το τηλεφώνημα θεωρήθηκε ως «γκάφα» του Ρώσου προέδρου και αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από τον Τύπο της τουρκικής αντιπολίτευσης, αφενός επειδή ο κ. Ερντογάν ως «υπερκομματικός» πρόεδρος δεν πρέπει να έχει προτίμηση σε κάποιο κόμμα, αφετέρου το κόμμα που παρέδωσε στον κ. Νταβούτογλου ναι μεν αναδείχθηκε πρώτο στην προτίμηση του εκλογικού σώματος, αλλά με ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που εισέπραξε ο κ. Ερντογάν κατά τις περσινές προεδρικές εκλογές, αλλά και δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών ώστε να επιτευχθεί αλλαγή του Συντάγματος και μεταβολή του πολιτεύματος της Τουρκίας σε «προεδρικό».

Μάλιστα, ο κ. Οκτάι Βιράλ, αντιπρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος χαρακτήρισε ατυχή την κίνηση του κ. Πούτιν και έκανε λόγο για «διπλωματική γκάφα»: «Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν υπάρχει σύστημα Πούτιν στην Τουρκία», είπε.
Ποιος είναι ο λόγος της «βιασύνης» του κ. Πούτιν να τηλεφωνήσει στον κ. Ερντογάν; Το είπε κι αυτό ο κ. Βιράλ: «Τα ενεργειακά ζητήματα της Τουρκίας δεν καθορίζονται από τον πρόεδρο, αλλά από την κυβέρνηση και τη Βουλή. Κάποιος πρέπει να το πει αυτό στον Πούτιν». Το γνωρίζει βεβαίως αυτό ο Ρώσος πρόεδρος και γι’ αυτό και το εσπευσμένο τηλεφώνημα, αφού το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας στην Τουρκία ίσως έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας.

Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός, ότι οι μοναδικοί ηγέτες που παρευρέθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, κατά την έναρξη των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων «Μπακού 2015», ήσαν οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν. Βρέθηκε η αφορμή για να συζητήσουν και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT μεταδίδει ότι «Οι δύο ηγέτες έδειξαν απρόθυμοι να ξεκινήσουν τις συνομιλίες παρουσία των δημοσιογράφων. Το μόνο που συζήτησαν μπροστά στις κάμερες ήταν οι εντυπώσεις από τη χθεσινή μεγαλοπρεπή τελετή έναρξης των Αγώνων, την οποία παρακολούθησαν και οι δύο από τα επίσημα έδρανα».

Τα ίδια γράφει και ο ρωσικός Τύπος, έχουμε όμως κάποια ψήγματα ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κ. Ντμίτρι Πεσκόφ, συμφώνως προς τον οποίο οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, αλλά και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, περιγράφοντας τα υφιστάμενα προβλήματα. «Αυτά είναι τα τεχνικά προβλήματα που συνοδεύουν πάντα τα κατασκευαστικά έργα μεγάλης κλίμακας», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Για τη Ρωσία, η συμμετοχή της σε ενεργειακά έργα, έχει μεγάλη σημασία, αλλά την ίδια σημασία έχει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εφημερίδα «Πράβδα» της Μόσχας δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας άρθρο της κ. Γιούλι Πέρμετι για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ενέργειας και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα, που αναδημοσίευσε το «Βήμα».

Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία με τη συμφωνία της με την Τουρκία και αργότερα με την Ελλάδα (με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) θα στερήσει από τις ΗΠΑ το μονοπώλιο ενέργειας στην περιοχή καθώς ο νέος αγωγός θα διέρχεται από τα Σκόπια. Θα μειώσει τα κέρδη των αμερικανικών εταιριών από τον ΤΑΡ, και γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον η ακύρωση του ενεργειακού σχεδίου της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί κατά κόρον το επιχείρημα της «εξάρτησης» από τη Ρωσία.

Η «Πράβδα» γράφει επίσης ότι η Ουάσιγκτον «ευνούχισε» τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά καθώς αυτός περιήλθε τις «σιωνιστικές φωλιές» (εννοεί τα ισραηλινά λόμπι) και άλλα κέντρα, χωρίς να δει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ενώ έστειλε στην Αθήνα τον αρμόδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια κ. Εϊμος Χόστιν, να προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις ενδεχόμεης ελληνορωσικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες να ακυρώσουν το ρωσικό σχέδιο. Υπαινίσσεται μάλιστα ότι στην Ουάσιγκτον οφείλεται το ενδιαφέρον των Αλβανών να αρχίσουν έρευνες πλησίον της Κέρκυρας.