Skip to main content

Μαγικά... πειράματα σε λάτρεις της χημείας στο «ΑΠΘ την Κυριακή»(vid)

Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Παναγιώτης Γιαννακουδάκης έστησε τα σύνεργά του και εντυπωσίασε παιδιά και γονείς που παρευρέθηκαν στη δράση

της Αρετής Τασούλα

Μαγικά... πειράματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα μικροί και μεγάλοι λάτρεις της χημείας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης «ΑΠΘ την Κυριακή».

Στην πλατεία Χημείου εντός του campus, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου, κ. Παναγιώτης Γιαννακουδάκης, έστησε τα σύνεργά του και εντυπωσίασε παιδιά και γονείς που παρευρέθηκαν στη δράση, οι οποίοι έσπευσαν να ρωτήσουν τον τρόπο που αντιδρούν τα υλικά και φυσικά να δοκιμάσουν οι ίδιοι τις δεξιότητές τους στη χημεία.

«Είναι μία ευκαιρία ο γονιός να παίξει με το παιδί και το παιδί να μάθει και να ενδιαφερθεί διασκεδάζοντας παράλληλα», επεσήμανε ο κ. Γιαννακουδάκης χαρακτηρίζοντας εξαιρετική τη δράση του ΑΠΘ καθώς «ο κόσμος έρχεται στο Πανεπιστήμιο και σε επαφή με την επιστήμη».

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα το πιο σημαντικό για τον ίδιο είναι «ο τρόπος που μπορείς να πλησιάσεις και να δείξεις σε μικρά παιδιά με απλά πράγματα βασικές έννοιες των επιστημών.

Στο παρακάτω βίντεο ο καθηγητής εξηγεί στα παιδιά πώς το διοξείδιο του άνθρακα που βγαίνει από έναν πυροσβεστήρα με μεγάλη ταχύτητα παγώνει και δημιουργείται ένας λευκός πάγος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τον εν λόγω πάγο χρησιμοποιούν τα καταστήματα χάριν εντυπωσιασμού σε ποτά ούτως ώστε αυτά να βγάζουν αφρούς.

Η δράση «ΑΠΘ την Κυριακή», στην οποία συμμετέχουν όλα τα τμήματα του Αριστοτελείου είναι ολοήμερη και πρόκειται να λάβει χώρα και τις επόμενες δύο Κυριακές, 13 και 20 Μαΐου. Να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό, παρέχοντας πρόσβαση τόσο σε σπάνια αρχεία και συλλογές, όσο και σε εργαστήρια και μουσεία.