Skip to main content

Έντονη η παρουσία της Β. Ελλάδος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η σημασία των παρεμβάσεων των βορειοελλαδιτών ομιλητών είναι ευθέως ανάλογη με την βαρύτητα του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών

Έντονη και δυναμική αναμένεται η παρουσία της Θεσσαλονίκης –και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδος- στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από την προσεχή Πέμπτη μέχρι την Κυριακή, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αρκετοί είναι οι εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, οι οποίοι αναμένεται να φωτίσουν την ιδιαίτερη ματιά της Β. Ελλάδος σε θέματα όπως είναι η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και η  εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα, χρόνια και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν και προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Ανάπτυξης και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ο κ. Περικλής Μήτκας, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο κ. Θάνος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, νέος επικεφαλής της Ελληνικός Χρυσός και ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος του ομίλου αγροτεχνολογίας «Ραιδεστός ΑΕ».  

Η σημασία των παρεμβάσεων των βορειοελλαδιτών ομιλητών είναι ευθέως ανάλογη με την βαρύτητα του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που αν και στη δεύτερη μόλις χρονιά του εξελίσσεται σε ένα μίνι – Νταβός, με επίκεντρο την Ελλάδα. Σε τέσσερις ημέρες θα αναπτυχθούν 41 θεματικές ενότητες και θα πραγματοποιηθούν 16 «συνεντεύξεις», δηλαδή προσωπικές συναντήσει σημαντικών προσώπων ανά δύο, επίς σκηνής.

Συνολικά θα τοποθετηθούν 230 ομιλητές, οι 85 εκ των οποίων έρχονται από το εξωτερικό ειδικά για το Φόρουμ. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν: ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ως άτυπος επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου (Παπαδημητρίου, Κονιόρδου, Κατρούγκαλος, Πιστιόρλας, Λιάκος κ.α.). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο προκάτοχος του Γιώργος Προβόπουλος. Τρεις πρώην Έλληνες πρωθυπουργοί (Σημίτης, Παπαδήμος, Πικραμένος). Δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι (Αβραμόπουλος, Στυλιανίδης).

Ο επικεφαλής του Euroworking group Τόμας Βίζερ. Τέσσερις πρώην υπουργοί Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου, Ζανιάς, Σταϊκούρας). Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, καθώς και πολλοί ευρωπαίοι και αμερικανοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και τεχνοκράτες. Ανάμεσά τους αμερικανός καθηγητής ιστορίας Νιλ Φέργκιουσον, αλλά και οι γνωστοί Έλληνες συνάδελφοί του Στάθης Καλύβας και Γιώργος Δερτιλής.    

Ασφαλώς το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα οργανωτικό επίτευγμα. Κυρίως όμως βάζει τη συζήτηση για την Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, κάτι απολύτως απαραίτητο όχι μόνο για την κατανόηση των προβλημάτων, αλλά και για την αναζήτηση ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων, μακριά από αυταπάτες που επιδεινώνουν τα προβλήματα και περιχαρακώσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Με αυτή την έννοια η παρέμβαση των παραγόντων της Β. Ελλάδος έχει σημασία. Κι αυτό διότι αφενός υπάρχουν προβλήματα που έχουν γεωγραφικές και γεωστρατηγικές παραμέτρους, ενώ αφετέρου η σκέψη των ανθρώπων επηρεάζεται από εμπειρίες που βιώνουν εν πολλοίς εξαιτίας της γεωγραφίας και της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής.