Skip to main content

Στόχος εξαγοράς από αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο η Entranet

Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου επενδυτή. Αν προχωρήσει το deal, στη Θεσσαλονίκη μεγάλο κέντρο R&D.

Η Entranet EΠΕ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός αμερικανικού γίγαντα, ενός πολυεθνικού ομίλου με πολύ υψηλή κατάταξη στους «Fortune 500», που παγκόσμια απασχολεί περί τις 130.000 άτομα προσωπικό.

Η ελληνική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία από την ίδρυσή της το 2009 συγκεντρώνει διακρίσεις, βραβεία και δάφνες, χρειάζεται κεφάλαια για την ανάπτυξη των πωλήσεών της στο εξωτερικό αλλά και την προώθηση των καινοτομικών προϊόντων που δημιουργεί αναπτύσσοντας τεχνολογίες αναγνώρισης λόγου και σύνθεσης φωνής.

Το 2016 θα είναι η χρονιά των επενδυτικών εξελίξεων στην Entranet, για την οποία ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από την γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Entranet έχει ήδη περάσει με επιτυχία τo πρώτο test των Αμερικανών ενώ στο επόμενο εξάμηνο θα υποβληθεί στο δεύτερο test, το οποίο αν ολοκληρωθεί με επίσης θετικά αποτελέσματα, θα ανοίξει νέους δρόμους για την ελληνική εταιρεία.

Το ποια θα είναι τα ποσοστά της εξαγοράς, μένει να συζητηθεί αφού η Entranet περάσει τη δοκιμασία των tests. Το βέβαιο είναι ότι οι Αμερικανοί, ακόμη και αν εξαγοράσουν «όλο το πακέτο της Entranet», δηλαδή την ελληνική μητρική και τις θυγατρικές της Βρετανίας και των ΗΠΑ, θέλουν να αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο τμήμα R&D, το οποίο μπορεί να φτάσει να απασχολεί μέχρι και 200 άτομα, καθώς έχουν εντωπωσιαστεί από το υψηλό  επίπεδο και το ερευνητικό δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων.

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της Entranet είναι οι κ.κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρούσης και Αλέξανδρος Ψυχογιός.

Για την Entranet, που πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαια αποκλειστικής διάθεσης του πολύ επιτυχημένου talk2lift με την Innovation Industries του Άρκανσο και την Vario Lift του Άμστερνταμ, η εισροή κεφαλαίων είναι πρώτης προτεραιότητας.

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το talk2lift, το μοναδικό σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα παγκοσμίως. Η Entranet, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, είχε εξασφαλίσει επένδυση 700.000 δολαρίων από δύο Έλληνες επενδυτές, η οποία «σκάλωσε» στην αβεβαιότητα που έφεραν οι πολιτικές εξελίξεις.  Τώρα πλέον, εάν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό όμιλο, μπορεί να εισρεύσουν στην εταιρεία συνολικά περί τα 3 εκατ. δολάρια.

Ενδιαφέρον για την Entranet εκδηλώνεται από πολλές πλευρές, η οποία θα υπερδεκαπλασιάσει μέσα σε ένα χρόνο τις πωλήσεις της, μόλις εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης. Με «μισό πωλητή», η εταιρεία το 2015 είχε πωλήσεις 100.000 ευρώ, που μπορούν να εκτοξευτούν στα 1,3 εκατ. ευρώ το 2016, εάν έχει χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά στα προϊόντα, εκτός από το talk2lift, αναπτύσσει: Το Housemate, μία συσκευή ελέγχου συστήματος «έξυπνου σπιτιού», το «Ηοusemate +» που παρακολουθεί και την υγεία του ενοίκου, όπως και το MyCane, φωνητικά ελεγχόμενο μπαστούνι για τυφλούς.