Skip to main content

ΕΟΠΥΥ: Εν αναμονή αλλαγής για την πρόβλεψη προσδόκιμου ζωής

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα «στην αναμόρφωση του συγκεκριμένου τύπου γνωμάτευσης για το προσδόκιμο ζωής των ασθενών»

Μετά τις αντιδράσεις, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει σε τροποποίηση της πρόβλεψης για την αναγραφή του προσδόκιμου ζωής ασθενών προκειμένου να τους χορηγηθεί το κατάλληλο φάρμακο.

Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης, σύμφωνα με τον οποίο θα αλλάξει το συγκεκριμένο σημείο. «Όπως αποδείχθηκε υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας και παράλληλα θα διατηρηθούν οι δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθεί ο ογκολογικός ασθενής», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης.

Έτσι, όπως είπε, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα «στην αναμόρφωση του συγκεκριμένου τύπου γνωμάτευσης, τροποποιώντας την παράμετρο, για το προσδόκιμο ζωής ογκολογικών ασθενών ως προϋπόθεση για τη χορήγηση φαρμάκου».

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του τη Δευτέρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητούσε ενημέρωση, καθώς «πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση».

Ζητούσε επίσης να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη πρόβλεψη, στην περίπτωση που, όπως ανέφερε, «πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους». «Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του 'απομένει' ελάχιστος χρόνος ζωής», σημείωνε ο ΙΣΑ.