Skip to main content

Eορτασμοί για την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο της Unesco

Οι πολίτες πληροφορήθηκαν τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί ο φάκελος υποψηφιότητας και να γίνει δεκτός.

Την προτροπή, η τοπική κοινωνία και οι συλλογικοί φορείς να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, να τον υψώσουν σ' ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, σ' ένα μέσο καλλιέργειας πνευματικών αξιών και όχι εφήμερων κερδών, να κατανοήσουν όσα συμβολίζει αυτός ο χώρος και να τον μπολιάσουν με περισσότερο νοήματα, απηύθυνε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, δρ. Μαρία Βλαζάκη, από το βήμα της πρώτης μέρας του διήμερου εορτασμού για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην κατάμεστη από κόσμο νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας χθες το βράδυ πολίτες και τοπικοί φορείς είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από κοντά όχι μόνο για την ιστορική σπουδαιότητα των Φιλίππων, αλλά να γνωρίσουν τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στα συνολικά δέκα χρόνια που απαιτηθήκαν για να ολοκληρωθεί ο φάκελος υποψηφιότητας και να γίνει δεκτός.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η κ. Βλάζακη υπογράμμισε ότι οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας με πλήθος μνημείων τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Αναφερόμενη στη πολυετή παρουσία της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό της UNESCO σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες που διέρχεται η χώρα κατάφερε να έχει μια ισχυρή παρουσία στο πλαίσιο των πολιτιστικών συμβάσεων τις οποίες έχει κυρώσει.

«Η πολιτιστική μας κληρονομιά, η παγκόσμια εμβέλειά της αλλά και η συστηματική και επιστημονικά άρτια προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διατήρηση, μελέτη και ανάδειξή της μας κάνει ισχυρούς συνομιλητές στις συζητήσεις που διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο για όλα τα φλέγοντα θέματα», σημείωσε με έμφαση η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων», υπογράμμισε η κ. Βλάζακη, «στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι μια ακόμη επιτυχία για τη χώρα μας. Η εγγραφή του χώρου αποτελεί ευκαιρία για τη διάνοιξη νέων προοπτικών, ταυτόχρονα όμως μας επιφορτίζει με τεράστια ευθύνη αφού η ορθή διαχείριση του χώρου δεν αποτελεί πλέον εθνική υπόθεση αλλά και υποχρέωση απέναντι στη διεθνή κοινότητα».

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, σημείωσε ότι «χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προκειμένου να υποβληθεί στην UNESCO και ήταν αρκετά λιγότερα από πέντε λεπτά για να ανακοινώσει, στις 15 Ιουνίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη, η προεδρεύουσα της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO την ομόφωνη και χωρίς καμία παρατήρηση ή ένσταση, απόφαση για εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς Οργανισμού. Σήμερα, όλοι εμείς εδώ, θυμόμαστε εκείνη τη στιγμή και πρέπει να τη θυμόμαστε γιατί έτσι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών και αγώνων. Είμαστε σήμερα και αύριο εδώ όλοι ενωμένοι, γεμάτοι χαρά, γιατί μια συλλογική προσπάθεια χρόνων έχει πετύχει. Δουλέψαμε μεθοδικά, ενώσαμε δυνάμεις, βρήκαμε τα στοιχεία εκείνα που μας ενώνουν και τους κάναμε όλους συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια».

«Τα εύσημα», τόνισε η δήμαρχος, «ανήκουν σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Ανήκουν ίσως περισσότερο στους ίδιους τους κατοίκους που στο διάβα της μακράς ιστορικής πορείας αντιλήφθηκαν την αξία της περιοχής όπου διαβίωναν, τη διαφύλαξαν, την προστάτεψαν και κατάφεραν να την παραδώσουν ανέπαφη στις επόμενες γενιές».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα η γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ δρ. Έλενα Κόρκα με θέμα «Ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών στην Προστασία και Διαχείριση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς», η διευθύντρια της Ειδικής Διεύθυνσης Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Ευγενία Γερούση για τον φάκελο της υποψηφιότητας, τη διαδικασία αξιολόγησης και την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας, και η Σταυρούλα Δαδάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου η οποία παρουσίασε τα έργα που προγραμματίζουν να γίνουν στους Φιλίππους για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Επίσης, μίλησαν οι τρεις πρώην δήμαρχοι Καβάλας και Φιλίππων, επί των ημερών των οποίων ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες για την εγγραφή των Φιλίππων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.

Οι εορτασμοί συνεχίζονται και σήμερα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, ενώ στη διάρκεια μιας πανηγυρική τελετής εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων θα γίνει η αποκάλυψη των σχετικών αναμνηστικών πινακίδων.