Skip to main content

Έως Ιανουάριο και βλέπουμε η αξιολόγηση-Ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το σημαντικό είναι «να μην είμαστε μέρος του προβλήματος» όταν θα γίνουν οι σημαντικές συζητήσεις

Τελικώς, η αξιολόγηση δεν αποκλείεται να τραβήξει έως τον Ιανουάριο, αν και επισήμως η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Η παραδοχή γίνεται πλέον από το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μόνο τυχαία δεν είναι.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το σημαντικό είναι «να μην είμαστε μέρος του προβλήματος» όταν θα γίνουν οι σημαντικές συζητήσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το χρέος και την έξοδο από το μνημόνιο.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο δείχνει να ανησυχεί περισσότερο απ' όλα για τη στάση του ΔΝΤ. Πέρα από τα δημοσιονομικά, προβληματίζει η απαίτησή του για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά, πάντως, πήρε θέση υπέρ της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Προβληματισμός επικρατεί, όμως, στην οδό Νίκης για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών με Φιλελεύθερους «δεν είναι ό,τι καλύτερο» σε σχέση με τις ελληνικές επιδιώξεις.