Skip to main content

Έως και διπλό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα ορεινά χωριά

Εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους για τη χειρινή φετινή περίοδο.

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος για πρώτη φορά οι κάτοικοι κάποιων ορεινών χωριών, σύμφωνα με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφασή ενσωματώθηκε η πρόβλεψη για την χορήγηση υψηλότερου επιδόματος στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Με βάση την φετινή απόφαση, η κατανομή των νομών ανά ζώνη, (από την οποία εξαρτάται και μέγιστη ποσότητα για την οποία θα επιδοτηθούν οι αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης) έχει ως εξής:

    Στην α’ ζώνη (όπου κατατάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας. H επιδότηση διαμορφώνεται στα 25 λίτρα ανά τετραγωνικό με μέγιστη ποσότητα επιδότησης τα 2000 λίτρα για τον άγαμο και τα 2500 λίτρα για τον παντρεμένο.
    Στην β’ ζώνη (όπου κατατάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με 1200 λίτρα μέγιστη ποσότητα για τον άγαμο και 1500 λίτρα για τον παντρεμένο.
    Στην γ’ ζώνη (όπου κατατάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής -εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού-, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου) η μεγίστη ποσότητα είναι 640 λίτρα για τον άγαμο και 800 λίτρα για τον παντρεμένο (με επιδότηση 8 λίτρα ανά τετραγωνικό) και
    Στην δ’ ζώνη (όπου κατατάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων η επιδότηση είναι για πέντε λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με μέγιστη ποσότητα τα 400 λίτρα για τον άγαμο και τα 500 λίτρα για τον παντρεμένο.

Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 31 Ιανουαρίου 2017.

Για αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2017 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης, καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2017.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης
 
1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης (DIESEL) και πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
 
Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 
2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
 
3. Εξαιρούνται και χάνουν εξ ορισμού το επίδομα:
α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης
δ) τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία.
ε) Η επαγγελματική στέγη.
στ) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
ζ) Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού.
 

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Ο νομός Αρκαδίας κατατάσσεται κανονικά στη Β’ ζώνη και όσοι κατοικούν σε αυτόν, δικαιούνται επιδότηση 15 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας τους, εφόσον φυσικά πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Στην Αρκαδία, ως ορεινοί χαρακτηρίζονται οι δήμοι Νότιας Κυνουρίας και Βόρειας Κυνουρίας. Έτσι, όσοι έχουν σπίτι στο Λεωνίδιο, στην Τυρού, και στην κοινότητα Κοσμά, αντί για 15 λίτρα ανά τετραγωνικό, θα δικαιούνται επιδότηση για 25 λίτρα ανά τετραγωνικό. Αντίστοιχα, ορεινοί χαρακτηρίζονται δήμοι σε όλους τους νομούς της χώρας.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ