Skip to main content

Επαγρύπνηση μετά το νέο κρούσμα δηλητηρίασης

Η δηλητηρίαση ζεύγους με τη νευροτοξική ουσία νοβιτσόκ έχει κινητοποιήσει την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική στη Μ. Βρετανία

Το νέο κρούσμα δηλητηρίασης με τον νευροτοξικὀ παράγοντα νοβιτσόκ έχει κινητοποιήσει την Σκότλαντ Γιαρντ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη Βρετανία. Πρόκειται για υπόθεση ζεύγους Βρετανών που βρέθηκε αναίσθητο στην οικία του, στην κωμόπολη Έιμσμπερι, 12 χιλιόμετρα από το σημείο δηλητηρίασης του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Η υπόθεση εκείνη είχε οδηγήσει στο απόλυτο πάγωμα των βρετανορωσσικών σχέσεων, με μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Από το χημικό εργαστηριο του βρετανικού υπουργείου Αμύνης επιβεβαιώθηκε πως το ζεύγος των Βρετανών δηλητηριάστηκε με τον σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα νοβιτσόκ.

Το ζεύγος δεν σχετίζεται με τη Ρωσία

Από τις μέχρι τώρα έρευνες το ζεύγος δεν φαίνεται να είχε ουδεμία σχέση με τη Ρωσία. Επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι ο ή οι δράστες της επίθεσης κατά των Σκριπάλ πέταξαν αντικείμενο που περιείχε νοβιτσόκ στο πάρκο του Έιμσμπερι, το βρήκε το ζεύγος και το άγγιξε με ολέθρια, όπως αποδεικνύεται, αποτελέσματα. Οι αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις δηλώσεις τους, αλλά δεν παραλείπουν να προειδοποιούν τους πολίτες να μην αγγίζουν αντικείμενα που κείτονται σε δημόσιους χώρους.

Ωστόσο, αν αποδειχθεί, ότι όντως το ζεύγος δηλητηριάστηκε από ατύχημα κι όχι από πρόθεση, το ενδεχόμενο πανικού των πολιτών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή είναι και η μεγάλη ανησυχία των Αρχών, που επαναλαμβάνουν συνεχώς πως δεν επ' ουδενί δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Από το υπουργείο Αμύνης ανακοινώθηκε η σύγκληση της Ομάδας Κρίσεων Κόμπρα το απόγευμα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle