Skip to main content

Επανέρχεται το 2018 ο φόρος υπεραξίας για την πώληση ακινήτων

Η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων είχε ανασταλεί για 3 χρόνια, όμως το νέο μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών προβλέπει επιστροφή από τον Ιανουάριο.

Αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής φόρου υπεραξίας θα βρεθούν από τον Ιανουάριο του 2018 όσοι προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου, οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων είχε ανασταλεί για τρία χρόνια, όμως το νέο μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών προβλέπει επιστροφή από τον Ιανουάριο.

Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης.

Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Από το φόρο υπεραξίας θα απαλλάσσονται όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995.

Τέλος, εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.

Η τελική υπεραξία επί της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης  κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26).

Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 οι συντελεστές απομείωσης θα περιορίζονται, καθώς θα πολλαπλασιάζονται με 0,8.