Skip to main content

Επέκταση του Σέιχ Σου για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου μίλησε για την ενίσχυση της προστατευτικής δράσης που έχει το Σέιχ Σου.

Προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Φώτης Μάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μάρης είπε ότι τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή τις «ζείτε ήδη στη Θεσσαλονίκη», και αναφέρθηκε τόσο στο φαινόμενο ψύχους του περασμένου χειμώνα, όσο και στην ισχυρή βροχόπτωση της 10ης Μάϊου. «Είμαστε ήδη σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής. Η ισχυρή βροχόπτωση είναι το δεύτερο φαινόμενο που έζησε η Θεσσαλονίκη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το πρώτο το είδατε πέρσι τον χειμώνα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «είναι ευκαιρία για το πολεοδομικό συγκρότημα να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο και όλα τα απαραίτητα εφαρμοσμένα προγράμματα για να πετύχουμε την προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή. Ένα από αυτά είναι η προσαρμογή μας σε δίκτυα όμβριων, είτε υπάρχουν είτε όχι».

Ο κ. Μάρης, κατά την παρέμβασή του, μίλησε για την ενίσχυση της προστατευτικής δράσης που έχει το Σέιχ Σου, είτε με την επέκτασή του γύρω όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με νέες φυτεύσεις, είτε με την ποιοτική αναβάθμισή του.

Στην παρέμβασή του ο καθηγητής σημείωσε ότι δημιουργείται στην πόλη ένα νέο πλαίσιο με τη λειτουργία του Μετρό, καθώς θα απελευθερωθούν χώροι και θα αποκτήσουν νέες χρήσεις. «Αυτές οι χρήσεις πρέπει να μελετηθούν σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής. Παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν να πετύχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για τον άνθρωπο που θα κατοικεί εδώ τα επόμενα χρόνια. Να μην είμαστε ουραγοί και να προτείνουμε λύσεις», σημείωσε.

Ο κ. Μάρης τόνισε ότι η ερευνητική του ομάδα είναι στη διάθεση του δήμου για συνεργασία.