Skip to main content

Επεκτείνεται το καθεστώς «μερικής ανεργίας» στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να επιδοτεί το καθεστώς της μερικής ανεργίας μέχρι το μέσον του 2012, δηλαδή για ενάμισι χρόνο περισσότερο από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί.
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει να επιδοτεί το καθεστώς της μερικής ανεργίας μέχρι το μέσον του 2012, δηλαδή για ενάμισι χρόνο περισσότερο από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Το νομοσχέδιο της υπουργού Απασχόλησης Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Το καθεστώς της μερικής ανεργίας επέτρεψε τη διάσωση 1,2 εκατ. θέσεων εργασίας στη Γερμανία κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο από το Ινστιτούτο Έρευνας της Απασχόλησης (IAB).

Το καθεστώς επιτρέπει στις εταιρείες να διατηρούν τους εργαζομένους τους όταν περιορίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις αμοιβές τους να πληρώνονται από το κράτος.

Το σχήμα της μερικής ανεργίας ίσχυε και πριν από την κρίση, αλλά κατά τη διάρκειά της επεκτάθηκε για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η εφαρμογή του καθεστώτος της μερικής ανεργίας επέτρεψε στη γερμανική αγορά εργασίας να επιδείξει θεαματική ανθεκτικότητα τον περασμένο χρόνο, τη στιγμή που η οικονομία βυθιζόταν στη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου.

Πολλοί από τους μεγάλους ομίλους που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο προσέφυγαν στο καθεστώς της μερικής ανεργίας. Ανάμεσά τους η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, οι σιδηρουργικές Salzgitter και Thyssenkrupp ή ακόμη και η Lufthansa.