Skip to main content

Επέμβαση σε βρέφος με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η πραγματοποίηση του χειρουργείου στο Ιατρικό Διαβαλκανικό αποφασίστηκε καθώς είναι το μοναδικό Κέντρο που διαθέτει κατάλληλο οφθαλμολογικό εξοπλισμό.

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιτυχής χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς σε πρόωρο βρέφος που κινδύνευε από τύφλωση.

Συγκεκριμένα, λόγω της προωρότητας του βρέφους και των προβλημάτων που αντιμετώπισε με την υγειά του, παρουσίασε αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας τελικού σταδίου. Πρόκειται για μια αγγειοπολλαπλαστική νόσο του αμφιβληστροειδούς που αφορά πρωταρχικά πολύ πρόωρα μωρά και που οδηγεί σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Να σημειωθεί, ότι η μεταφορά του βρέφους σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού κρίθηκε επικίνδυνη τόσο για την υγεία του, όσο και για την κατάσταση των ματιών του καθώς η πτήση υπό χορήγηση οξυγόνου θα πυροδοτούσε την περαιτέρω έξαρση της νόσου.

Η πραγματοποίηση του χειρουργείου στο Ιατρικό Διαβαλκανικό αποφασίστηκε καθώς είναι το μοναδικό Κέντρο που διαθέτει τον κατάλληλο οφθαλμολογικό εξοπλισμό, την αναισθησιολογική υποστήριξη αλλά και την κατάλληλη Μονάδα Ανάνηψης Νεογνών.

Την εγχείρηση πραγματοποίησε ο Dr. Geogre  Caputo, διακεκριμένος Γάλλος χειρουργός οφθαλμίατρος εξειδικευμένος σε χειρουργεία αμφιβληστροειδούς στα παιδιά, διευθυντής του Τμήματος Παιδοφθαλμολογίας του ιδρύματος Rothshchild στο Παρίσι, με συγχειρουργό την Δρ. Χρυσάνθη Μπασδεκίδου, χειρουργό παιδοφθαλμίατρο ειδικευμένη και εξειδικευμένη στο ομώνυμο Τμήμα στο Παρίσι, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη ασφάλεια χάρη στις υποδομές του Κέντρου και στην εμπειρία των αναισθησιολόγων κ.κ. Ν. Καλλιντζή και Αντ. Γιαννακόπουλου. Το χειρουργείο εξελίχθηκε χωρίς επιπλοκές και ήταν επιτυχές. Αμέσως μετά, το βρέφος μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Ιατρικού Διαβαλκανικού, όπου παρέμεινε 24 ώρες και αντιμετωπίστηκε από τους νεογνολόγους του Κέντρου.