Skip to main content

Μειώθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο

Κατασκευάζονται 40 χλμ. δικτύου χαμηλής και 2,75 χλμ. μέσης πίεσης - Μειώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου τον Μάρτιο - Εγκαίνια σε Αλμυρό και Φάρσαλα

Μειωμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου προς τους καταναλωτές για τον μήνα Μάρτιο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ΕΠΑ Θεσσαλονίκης & ΕΠΑ Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η τιμή του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 0,55 €/Nm3  (0,048 €/ kWh) για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και σε 0,57 €/Nm3 (0,049 €/ kWh) για την ΕΠΑ Θεσσαλίας συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και είναι μειωμένη κατά 24,3% και  23,6% αντίστοιχα σε σχέση με το Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Αντίστοιχα, η τιμή σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 2,4% και 2,3% ενώ παράλληλα προσφέρει 29,7% και 28,6% / Kwh εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Για το έτος 2016 προβλέπονται συνολικές επενδύσεις ύψους 14 εκ € σε δίκτυα διανομής από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης & την ΕΠΑ Θεσσαλίας, με την κατασκευή 40 χλμ. δικτύου χαμηλής και 2,75 χλμ. μέσης πίεσης. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή νεών σημείων παροχής και παροχετευτικών αγωγών, για περισσότερες από 13.000 νέες συνδέσεις στο δίκτυο διανομής των εταιρειών, ενώ από την αρχή του έτους περισσότεροι από 600 νέοι καταναλωτές μηνιαίως συνδέονται με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με αυξητική τάση.

Συγκεκριμένα με αφορμή την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε νέες περιοχές προγραμματίστηκαν τα εγκαίνια στον Αλμυρό και στα Φάρσαλα την Τετάρτη 30 Μαρτίου, τα οποία θα τελέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Το έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη των Φαρσάλων υλοποιείται εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ και της ΕΠΑ Θεσσαλίας και περιλαμβάνει την κατασκευή 6 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης, 2,75 χλμ δικτύου μέσης πίεσης, κατασκευή σημείου εισόδου στην πόλη και αγωγού τροφοδοσίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε  1,7 εκατ. ευρώ. Ήδη 23 δημοτικά κτίρια έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο ενώ μεγάλη είναι η ανταπόκριση και από τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές. Η τροφοδότηση της πόλης αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο του 2016.

Στην περιοχή του Αλμυρού κατασκευάστηκαν 6,4 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,8 χλμ δικτύου μέσης πίεσης για την τροφοδότηση της πόλης, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε το έτος 2015, ενώ τα αποτελέσματα της χρήσης του φυσικού αερίου  απολαμβάνουν οι πολίτες που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου. Παράλληλα, έχει προγραμματίσει η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου του συνόλου των δημοτικών κτιρίων του Δήμου Αλμυρού, ενώ στην τελετή εγκαινίων θα ενεργοποιηθεί η εγκατάσταση φυσικού αερίου του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος θα συνοδεύεται από στελέχη του υπουργείου, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΠΑ, της ΕΠΑ Θεσσαλίας, εκπροσώπους της περιφέρειας, της  τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών  θα επισκεφθεί το εργοτάξιο φυσικού αερίου των Φαρσάλων, θα εγκαινιάσει το δίκτυο  στο Δημαρχείο Φαρσάλων, θα εγκαινιάσει την ενεργοποίηση της εγκατάστασης φυσικού αερίου του Δημοτικού Βρεφονηπιακού σταθμού Αλμυρού και θα παρευρεθεί στην τελετή στο Δημαρχείο Αλμυρού.

Παράλληλα, εκτός από την κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου, οι ΕΠΑ συνεχίζουν τις επενδύσεις σε συστήματα με γνώμονα την ασφάλεια του δικτύου διανομής, με την ανάπτυξη και εξέλιξη Δικτυακών & Διαδικτυακών Εφαρμογών του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών των εταιριών (GIS), καθώς επίσης και σε συστήματα αυτοματισμού, τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και εποπτείας του Δικτύου Διανομής (SCADA).

Επιπλέον, οι ΕΠΑ αναπτύσσουν ηλεκτρονικές εφαρμογές για την συντήρηση, λειτουργία και Άμεση Επέμβαση, ενώ έχει προχωρήσει η εγκατάσταση ειδικής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική ανάθεση επίβλεψη παρακολούθηση και καταγραφή των έργων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι προγραμματίζεται η  εγκατάσταση μονάδων τηλεμέτρησης στον βιομηχανικό, οικιακό και εμπορικό τομέα με σκοπό την παρακολούθηση, καταγραφή και διαχείριση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.