Skip to main content

Επενδύσεις στη Β. Ελλάδα: Ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, η γραφειοκρατία

Δύο παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παράλογη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, την ευθυνοφοβία και τελικά την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού

Σήμερα πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Nikopolis η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συζήτηση για την κρίση –αν τελειώνει ή αν αποτελεί την αρχή του τέλους- με ομιλητές τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλα, τεχνοκράτες και επιχειρηματίες.

Αύριο – την Τετάρτη 24 Μαΐου- στο Hyatt θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με ομιλητές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχαν προηγηθεί το περασμένο τριήμερο το 28ο Money Show, επίσης στο Hyatt, με τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα να ζητάει πολιτική συναίνεση –στην ουσία μια αριστεροδέξια κυβέρνηση τύπου Μακρόν- για να μη χάσει η χώρα το τρένο της ανάπτυξης, αλλά και η ημερίδα του greenagenda.gr για την «Κυκλική Οικονομία», με εξαιρετικούς ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους δύο Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι κύριοι Παναγιώτης Κορκολής και Στρατής Ζαφείρης και εκπρόσωποι σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων Alumil, ISOMAT, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Lafarge.

Μια πυκνή και άκρως ενδιαφέρουσα, λοιπόν, εβδομάδα για τους ασχολούμενους με τα οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης. Επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, βουλευτές, πολιτευτές και δημοσιογράφοι δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Η γλώσσα κοινή, οι διαπιστώσεις πολλές, οι προτάσεις ακόμη περισσότερες, ορισμένες μάλιστα πρωτότυπες και θαρραλέες. Όλοι διαπιστώνουν ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Η πολυετής ύφεση έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και κυρίως υψηλή ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη, αλλά και «εξαγωγή» των καλύτερων μυαλών της χώρας, που μεταναστεύουν μαζικά.

Το καλό με αυτές τις εκδηλώσεις είναι ότι πέρα από το επίσημο κομμάτι των δημόσιων τοποθετήσεων και των γραπτών κειμένων, δίνουν τη δυνατότητα επαφών στο περιθώριο. Πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ ή μπροστά σε ένα πιάτο ελαφρύ φαγητό οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας, επιχειρηματίες και στελέχη εταιριών και τραπεζών, συζητούν για την καθημερινότητά τους. Μια καθημερινότητα που κινείται πέρα από προθέσεις υπουργών και διαβεβαιώσεις γραφειοκρατών, οι οποίοι ενδεχομένως στη ζωή τους να μην έχουν κόψει ούτε μία επιταγή, να μην έχουν ζοριστεί ποτέ για να πληρώσουν λογαριασμούς και εργαζομένους και να μην έχουν ξενυχτίσει ούτε ένα βράδυ από το άγχος που δημιούργησε η επιβολή των capital controls. Μια καθημερινότητα, στην οποία συχνά κυριαρχούν η παράλογη γραφειοκρατία, η διαφθορά, η ευθυνοφοβία και τελικά η αδιαφορία των ιθυνόντων ενός κρατικού μηχανισμού, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο εμποδίζει και λιγότερο στηρίζει την πραγματική οικονομία. Τα δύο παραδείγματα αυτών των ημερών που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά και σταχυολογούνται μέσα από πολλά άλλα, λιγότερο ή περισσότερο μεγάλα και σημαντικά:

Πρώτον, μία μόλις μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για πόρους ενός δισ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ για έργα λυμάτων, όπως συζητήθηκαν σε σύσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, από το βήμα της ημερίδας του greenagenda.gr για την Κυκλική Οικονομία, μιλώντας εκτός κειμένου, ο κ. Γιώργος Κρεμλής, προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γ.Δ. Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκατέστησε την πλήρη αλήθεια. Επιβεβαίωσε ότι πράγματι στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν πόροι για τα υγρά και τα στερεά απόβλητα, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η χώρα -και συγκεκριμένα οι Περιφέρειες- θα έχει καλύψει μέχρι το τέλος Ιουνίου τους όρους που έχει θέσει η Κοινότητα. Διαφορετικά οι χρηματοδοτήσεις θα ανασταλούν.

Δεύτερον, γνωστή βιομηχανία της Β. Ελλάδος ζήτησε μια διευθέτηση με ανταλλαγή συντελεστή δόμησης ανάμεσα σε ιδιόκτητα οικόπεδα, εντός της ΒΙ.ΠΕ. που είναι εγκατεστημένη, ώστε να διευκολυνθεί λειτουργικά και να δημιουργήσει μια νέα γραμμή παραγωγής και μαζί 145 νέες θέσεις εργασίας. Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί ένας προς έναν συμφωνούν, διότι το πράγμα είναι απλούστατο και απολύτως λογικό. Μόνο που η υπόθεση «κολλάει» στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ως αποτέλεσμα η επένδυση είναι πιθανόν να γίνει σε χώρα των Βαλκανίων, όπου η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις και οι τοπικές και εθνικές εξουσίες της παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις.