Skip to main content

Επενδύσεις στην Ελλάδα: Προς το παρόν, κανείς δεν μας θέλει...

Πολύ δύσκολα μεγάλες ξένες επιχειρήσεις θα εμπιστευθούν την Ελλάδα. Κι όποιες το κάνουν, απλώς θα είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Ποιοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αυτές τις μέρες; Είναι εταιρίες που ενδιαφέρνται να προχωρήσουν σε παραγωγικές μονάδες, που θα τωνόσουν την απασχόληση και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία; 'Η είναι μόνο επενδυτικά funds, τα οποία έρχονται στη χώρα μας με τη λογική του «έρχομαι για να πάρω ό,τι κέρδη μπορώ, σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο διάστημα και μετά φεύγω;». Δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα, ωστόσο δείχνει να γέρνει προς το δεύτερο σκέλος.

Την εβδομάδα που πέρασε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έγινε μια προσπάθεια αποτίμησης της πρόσφατης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας. Και μετά λύπης διαπιστώθηκε ότι πέραν των όποιων, προφανών, πολιτικών ωφελειών από την παρουσία εδώ του υψηλού προσκεκλημένου, η ελληνική οικονομία δεν κέρδισε τίποτα το απτό. Ο επιχειρηματικός απολογισμός της εδώ παρουσίας ήταν φτωχός, όπως σας είχαμε ενημερώσει ήδη εγκαίρως και στην πραγματικότητα, δεν υπογράφτηκε καμία νέα συμφωνία. Απλώς δόθηκαν αμοιβαίες... υποσχέσεις. Πέραν τούτου ουδέν.

Ακόμα και στην πίεση που ασκήθηκε από ελληνικής πλευράς για να ενδιαφερθούν οι Γάλλοι για μια από τις νέες τηλεοπτικές άδειες που θα «βγουν» σύντομα, η ανταπόκριση ήταν ανύπαρκτη. Για την ιστορία, αποδέκτης της πίεσης ήταν ο ομογενής επιχειρηματίας (από το χώρο της ενέργειας) Πάρης Μουράτολγου. Μάλιστα, είχε βρεθεί και Ελληνας μιντιάρχης ως στρατηγικός εταίρος του. Η απάντηση του ήταν «όχι». Οταν ρωτήθηκε γιατί, απάντησε πως «η τηλεόραση, κατά τη γνώμη του, δεν έχει μέλλον...».

Το συμπέρασμα; Πολύ δύσκολα μεγάλες ξένες επιχειρήσεις θα εμπιστευθούν την Ελλάδα στο μέλλον. Κι όποιες το κάνουν, απλώς θα λειτουργούν ως η εξαίρεση που θα επιβεβαιώνει τον κανόνα. Τουλάχιστον, μέχρι νεωτέρας...