Skip to main content

Επενδυτικές εμπλοκές για «στρωμένες» δουλειές στην Ελλάδα

Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του project, από την πλευρά της αγοράστριας ΕΧΙΝ, αποχώρησε.

Μία περίοδος που δεν είναι και η πιο ευνοϊκή για την ολοκλήρωση των μεγάλων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι αυτή που διανύουμε αυτόν τον καιρό. Αρχικώς, ήταν η περίπτωση του ΟΛΘ και της περιπέτειας με τις εγγυητικές επιταγές από τη Ρωσία.

Ακολουθεί τώρα η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του project, από την πλευρά της αγοράστριας ΕΧΙΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησε.

Ο λόγος αφορά στην οικογένεια Δούζογλου, η οποία, σύμφωνα με τον φάκελο της αγοράστριας κοινοπραξίας ΕΧΙΝ, θα συμμετείχε στο deal με περίπου 200 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 700 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται για το σύνολο της αγοραπωλησίας. Τελικώς, δεν θα συμμετάσχει, όπως γίνεται γνωστό μόλις τώρα.

Η ΕΧΙΝ, όπως σας γράψαμε και την Παρασκευή, πήρε νέα άτυπη αναβολή για να καταθέσει ολοκληρωμένο τον φάκελο εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Τράπεζα της Ελλάδας, το Μάρτιο. Αρχικώς η συμφωνία προβλέπονταν να έχει κλείσει ως το τέλος Νοεμβρίου, αλλά όλα δείχνουν ότι η παράταση κρίθηκε κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Επισήμως, βεβαίως, κανείς δεν εκφράζει καμία ανησυχία για την επόμενη μέρα του deal. Ανεπισήμως, ωστόσο ακόμα και στην διοίκηση της πωλήτριας Εθνικής Τράπεζας εκφράζουν μία συγκρατημένη ανησυχία για το συγκεκριμένο project, στο οποίο η κυβέρνηση επένδυσε πολλές από τις ελπίδες της για την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο βλέπουν οι ξένοι την χώρα μας, ως επενδυτικό προορισμό.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, που συμμετείχε ενεργά στο κλείσιμο αυτού του project, λέει πως ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε και πως στη πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη περίπτωση.