Skip to main content

Επενδύσεις στην Αίγυπτο από τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς

Πρόσφορο είναι το έδαφος στην Αίγυπτο για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιοπαραγωγικών προϊόντων σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της γενικού προξενείου στο Κάιρο.
Δεν απειλείται η ελαιοπαραγωγική εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας από την αντίστοιχη Αιγυπτιακή σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Κάιρο. Αντιθέτως όπως τονίζεται σε έκθεση από το γραφείο ΟΕΥ προωθείται η εικόνα της χώρας ως φίλα προσκείμενη, ενώ παράλληλα επωφελείται από την εξαγωγή λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων στην Αίγυπτο προς βελτίωση της παραγωγής της.

Συνεργασία παρατηρείται και σε επίπεδο Ελλήνων ελαιοπαραγωγών-εξαγωγέων με Αιγύπτιους εισαγωγείς-επιχειρηματίες για εξαγωγή ανωτέρας ποιότητας ελληνικού ελαιολάδου. Απώτερος στόχος είναι η επεξεργασία και προώθησή του στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής αλλά και σε αυτές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ακόμα επιχειρηματική δραστηριότητα υφίσταται και στην εξαγωγή χύδην ανωτέρας ποιότητας ελληνικού ελαιολάδου όπως και χύδην βρώσιμων ελιών Καλαμάτας με σκοπό την τυποποίησή τους και προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.

Η επιλογή της Αιγύπτου για την εν λόγω επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της τυποποίησης ελαιολάδου και ελιών έγινε με αφορμή τις ευεργετικές διατάξεις του επενδυτικού νόμου της χώρας αφού βάση αυτού το τελικό προϊόν θα εισέλθει στην αγορά της Ευρώπης με άκρως ανταγωνιστική τιμή.

Επιπλέον κριτήριο για την επιλογή της Αιγύπτου αποτελεί και το γεγονός ότι στη χώρα από τα μέσα του 2005 δεν υλοποιούνται δράσεις από μέρους των ανταγωνιστών μας που ειναι οι χώρες της  Ιταλίας και Ισπανίας σε αυτό τον τομέα. Επιπλέον όπως διευκρινίζεται από τα γραφεία ΟΕΥ των χωρών αυτών δεν υπάρχει και πρόθεση για σχετικές ενέργειες στο μέλλον.

Φ.Λ