Skip to main content

Επένδυση «Αρωγής» 28εκατ. ευρώ υλοποιεί η Euromedica στη Θεσσαλονίκη

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποκατάστασης θα προσφέρει από την Άνοιξη το Κέντρο Euromedica-Αρωγή, δυναμικότητας 200 κλινών, το οποίο θα είναι συμβεβλημένο με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισήλθε το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του την Άνοιξη, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα κλειστής και ανοιχτής νοσηλείας. Ο διοικητικός διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Φιλιόπουλος και ο ειδικός φυσίατρος κ. Θεόδωρος Λοιζίδης σε συνέντευξη που έδωσαν παρουσίασαν το νέο κέντρο, που  είναι δυναμικότητας 200 κλινών, ο λειτουργικός του χώρος  αναπτύσσεται σε 16.000 τ.μ. σε 5 επίπεδα, ενώ το  οικόπεδο είναι 20 στρεμμάτων στους Ελαιώνες Πυλαίας. Το νέο Κέντρο Αποκατάστασης Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης κατασκευάζεται σε γειτονικό οικόπεδο με τη μαιευτική γυναικολογική κλινική Euromedica Γένεσις.

Όπως ανέφεραν, φορέας υλοποίησης του νέου Κέντρου Αποκατάστασης είναι  η εταιρεία Euromedica Aρωγή Θεσσαλονίκης ΑΕ, η οποία αποτελεί μια σύμπραξη συνεργασίας μεταξύ γιατρών και  της Euromedica. Επιδίωξη της Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης ΑΕ είναι να μετέχουν κατά 50% η Euromedica και κατά 50% οι γιατροί, που μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 77 και με την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται να φθάσουν τους 100 γιατρούς.

Το κτίριο του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής και ημερήσιας  ανοιχτής νοσηλείας αναπτύσσεται σε πέντε βασικά επίπεδα, που περιλαμβάνουν  χώρους άθλησης, θεραπείας κλειστής και ανοικτής νοσηλείας, τρεις κολυμβητικές δεξαμενές από τις οποίες η μία είναι μήκους 25μ., χώρους υποδοχής ασθενών και επισκεπτών, κυλικείο, χώρους διοίκησης, τραπεζαρίας, εντευκτηρίου. Το τρίτο επίπεδο διαθέτει πέραν των άλλων και μια μονάδα κλειστής νοσηλείας 38 κλινών.

Στα επίπεδα των 4ου και 5ου επιπέδου προβλέπεται η ανάπτυξη τεσσάρων συνολικά μονάδων κλειστής νοσηλείας (δύο μονάδες ανά όροφο των 40 κλινών εκάστη), με ένα κεντροβαρικό κόμβο κατακόρυφων εξυπηρετήσεων, όπως ανελκυστήρες επισκεπτών, ασθενών, φαγητού και ακαθάρτων, κλιμακοστάσια, χώροι αναμονής επισκεπτών, καθώς και τους αντίστοιχους κοινούς χώρους ανά δύο μονάδες.

Οι βασικές υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι: θεραπείες, φυσικοθεραπεία, υδροθεραπεία, προγράμματα ειδικής φυσικής αγωγής, εργοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, λογοθεραπεία, νευροφυσικός έλεγχος και αξιολόγηση, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική επανένταξη. Επίσης θα προσφέρονται υπηρεσίες αποκατάστασης σε ασθενείς με: αγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις νωτιαίου μυελού, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλή σκλήρυνση, πολυνευροπάθειες, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ρευματικές νόσους, ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, ρευματοπάθειες, ορθοπαιδικές επεμβάσεις, ογκολογικά περιστατικά. Το προσωπικό θα ξεπερνά τα 120 άτομα και θα απαρτίζεται από φυσίατρους, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς αποκατάστασης, διαιτολόγους, παθολόγους, ακτινολόγους, εφημερεύοντες γιατρούς, χειριστές ιατρικών μηχανημάτων. Το Κέντρο Euromedica Αρωγή Θεσσαλονίκης θα είναι συμβεβλημένο με όλα τα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και εκτός ταμείων θα παράσχει υπηρεσίες αποκατάστασης.  Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, οι ανάγκες για υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης στην Ελλάδα είναι μεγάλες και πολλοί ασθενείς, λόγω έλλειψης επαρκών υπηρεσιών, συνεχίζουν να φεύγουν σε κέντρα του εξωτερικού, με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των ίδιων των ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν, η αναλογία κλινών αποκατάστασης και πληθυσμού είναι 210 κλίνες/100.000 κάτοικους στη Γερμανία και 150 κλίνες/100.000 κάτοικους στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη αναλογία  βρίσκεται στο 6,7 κλίνες/100.000 κατοίκους. Στην περιφέρεια γύρω από το νομό Θεσσαλονίκης, ο συνολικός αριθμός ασθενών από κατηγορίες νόσων που μπορεί να χρήζουν περαιτέρω περίθαλψης σε Κέντρα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης, ανήλθε το έτος 2004 σε 129.322, ενώ μόνο για το νομό Θεσσαλονίκης σε 70.599.

Ο κ. Φιλιόπουλος ανέφερε ότι η Εuromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης έχει αγοράσει οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων δίπλα στο αρχικό οικόπεδο, με σκοπό την κατασκευή επιπλέον θέσεων στάθμευσης, οι οποίες συνολικά θα είναι 170.  Η εταιρεία θα   συμμετάσχει στην αγορά οικοπέδου δίπλα στο χώρο στάθμευσης το οποίο θα διατεθεί στον ΟΑΣΘ με σκοπό τη δημιουργία τερματικού σταθμού 2 γραμμών λεωφορείων.

Ο κ. Λοιζίδης και ο κ. Φιλιόπουλος επεσήμαναν ότι η Euromedica-Αρωγή διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στο χώρο, τα οποία είναι:

  • Εμπειρία του ομίλου EUROMEDICA στη λειτουργία μονάδων κλειστής και ανοιχτής νοσηλείας
  • Τεχνογνωσία και εμπειρία απο την ΑΡΩΓΗ Θεσσαλίας, κέντρο εσωτερικής και εξωτερικής νοσηλείας του ομίλου Euromedica, δυναμικότητας 120 κλινών στην περιοχή της Λάρισας
  • Συνέργιες με το δίκτυο ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων του ομίλου EUROMEDICA, το μεγαλύτερο με διαφορά στη Βόρεια Ελλάδα
  • Συμμετοχή της Euromedica-Aρωγή στο υπό διαμόρφωση ιατρικό πάρκο της πόλης και συνέργιες με την κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ και το νέο Ογκολογικό νοσοκομείο
  • Επιστημονικό συμβούλιο που εγγυάται την εύρυθμη επιστημονική λειτουργία και ανάπτυξη του κέντρου αποκατάστασης