Skip to main content

Οι Μαγεμένες έτοιμες να κοσμήσουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης (videο)

Τελετή λήξης της έκθεσης των Μαγεμένων στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ-Helexpo. Πάνω από 200.000 άνθρωποι θαύμασαν τις «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης.

Έπεσε η αυλαία για τη μνημειώδη έκθεση των Μαγεμένων, των θρυλικών γλυπτών που μετά από 151 χρόνια επέστρεψαν με τη μορφή αντιγράφων στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζονταν στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου από τον Σεπτέμβριο.

Η τελετή λήξης της έκθεσης των Μαγεμένων και των Εφευρέσεων και Μουσικών Οργάνων των Αρχαίων Ελλήνων διοργανώθηκε στο περίπτερο 3, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συναυλία από το σύνολο αρχαίας ελληνικής μουσικής «Ορφεία Αρμονία» και η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της Νίνας Φιλίππου-Ρόδη «Οι Μαγεμένες στη γενέθλια πόλη». Οι Μαγεμένες, τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά, οι λεγόμενες «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, θα χαριστούν από τη ΔΕΘ-Helexpo στην πόλη και θα τοποθετηθούν σε χώρο, που θα υποδείξει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και τους φορείς.

Πάνω από 200.000 οι επισκέπτες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκου Ποζρικίδη, περισσότεροι από 200.000 πολίτες επισκέφθηκαν το τελευταίο τετράμήνο την έκθεση αντιγράφων των Μαγεμένων. Από τους 200.000 επισκέπτες της έκθεσης, οι περίπου 125.000 ήταν αυτοί που είδαν τα γλυπτά στη διάρκεια του δεκαημέρου της 80ής ΔΕΘ, ενώ οι υπόλοιποι 75.000 καταγράφηκαν στην επόμενη περίοδο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως και σήμερα, οπότε και η είσοδος ήταν ελεύθερη στο Περίπτερο 3.

Παρότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το σημείο στο οποίο θα μεταφερθούν τα εκμαγεία των Μαγεμένων για μόνιμη έκθεση, όλα συγκλίνουν ότι θα τοποθετηθούν σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, στο κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο οποίος ζήτησε από την αρχαιολογική υπηρεσία να γίνει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα για την τοποθέτησή τους στη Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, εκεί που δέσποζαν, πριν κλαπούν, οι πρωτότυπες Μαγεμένες.

Μάλιστα, η αντιδήμαρδος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου εκτίμησε ότι είναι δυνατή η έκθεσή τους σε ανοιχτό δημόσιο χώρο λόγω της υψηλής ποιότητας και αντοχής των υλικών των εκμαγείων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Τάσος Τζήκας κατάστησε σαφές ότι εφεξής η Έκθεση θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν και οι χορηγοί που στήριξαν οικονομικά την έλευση των αντιγράφων των Μαγεμένων από το μουσείο του Λούβρου, δηλαδή το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

 Το κόστος για την κατασκευή των αντιγράφων στο Μουσείο του Λούβρου και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη έφτασε στα 117.000 ευρώ.

Χαιρετισμό στην τελετή λήξης απηύθυναν επίσης η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Χονδρογιάννης.

Με αφορμή την έλευση των «Μαγεμένων» στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την αξιέπαινη και υποδειγματική πρωτοβουλία της ΔΕΘ – Helexpo, η Voria.gr πραγματοποίησε τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες ένα μεγάλο αφιέρωμα παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες ελληνικές αρχαιότητες που διηρπάχθησαν από τη χώρα κατά το παρελθόν και, πλέον, εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού (δείτε αναλυτικά εδώ).