Skip to main content

Επέστρεψαν μετά από 20 χρόνια στα θρανία και πέτυχαν στις πανελλαδικές

Εργαζόμενοι και πολλοί από αυτούς παντρεμένοι με παιδιά, οι απόφοιτοι του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ αποδεικνύουν ότι τα όνειρα δεν έχουν ηλικία.

Η ευτυχία ακτινοβολούσε στα πρόσωπα των μαθητών του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να επιτύχουν στις πανελλαδικές και να περάσουν στα ΤΕΙ της επιθυμίας τους.

Όλοι τους εργαζόμενοι και οι περισσότεροι από αυτούς παντρεμένοι με παιδιά, κατάφεραν επί τέσσερα χρόνια να συνδυάσουν τις σπουδές τους με τις προσωπικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να αποδείξουν εν τέλει ότι τα όνειρα δεν έχουν ηλικία.

«Είμαι ενθουσιασμένος, δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Κάποια όνειρα εκπληρώνονται χωρίς να το περιμένεις» λέει στη Voria.gr ο Γιώργος Καρατζίδης, 41 ετών πλέον και επιτυχών στη σχολή Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στον πρώτο χρόνο φοίτησης του στο ΕΠΑΛ, ο Γιώργος απέκτησε το δεύτερο παιδί του, ενώ παράλληλα εργαζόταν πολλές ώρες ως οδηγός. «Στην αρχή ξεκίνησα απλά για να πάρω το απολυτήριο Λυκείου γιατί το βιογραφικό μου ήταν φτωχό. Έπειτα διάλεξα την ειδικότητα διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων και άρχισα να κάνω μεγαλύτερα όνειρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι πράγματι ήταν πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία και τόνισε το πόσο σημαντικό ήταν που είχε την υποστήριξη της συζύγου του αλλά και των καθηγητών του.

Πατέρας επίσης δύο παιδιών και παράλληλα εργαζόμενος, ο 41χρονος Χρήστος Λούπου διάβαζε την τελευταία χρονιά μαζί με την 16χρονη κόρη του για να περάσει στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Λάρισα. «Ήταν πολύ ωραία. Με την κόρη μου κοντραριζόμασταν για το ποιος θα γράψει καλύτερα στα τεστ μαθηματικών» σημείωσε χαμογελώντας. Περιγράφοντας την εμπειρία του από το σχολείο, είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν «χρόνια ευχάριστα, ωραία και δύσκολα». Όπως τόνισε, στην αρχή ήταν άνεργος και πέρασε τις πύλες του ΕΠΑΛ απλώς για να πάρει το απολυτήριο. «Μετά από δύο χρόνια όμως ήρθε η όρεξη, και έτσι βρίσκομαι εδώ αυτή τη στιγμή» παραδέχθηκε ο κ. Λούπου.

Αρκετά νεότερος, ο Γρηγόρης Προκοπίδης, 28 ετών, αποφάσισε να ξεκινήσει τις σπουδές του στο ΕΠΑΛ όταν γνώρισε τον καθηγητή του σχολείου σε ένα σεμινάριο στο οποίο συμμετείχε. Στα 18 του ο Γρηγόρης δεν ενδιαφερόταν για το σχολείο και έτσι τα είχε πάει πολύ άσχημα στις Πανελλαδικές. Περίπου μια επταετία μετά αποφάσισε ότι ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του. «Όταν ξεκίνησα δεν πίστευα ποτέ ότι θα το τελειώσω. Αλλά το κλίμα στο σχολείο ήταν πολύ καλό και κάναμε και ωραίες δραστηριότητες, θεατρικές, ευρωπαϊκές δράσεις και έτσι συνέχισα» ανέφερε.

Οι γυναίκες της παρέας, η 47χρονη Φωτεινή Μπιλιρέλη και η 39χρονη Τζένη Βράπη, εγκατέλειψαν το σχολείο και οι δύο καθώς παντρεύτηκαν και απέκτησαν παιδιά πολύ νέες.

Μόλις μεγάλωσαν τα κορίτσια της, η Φωτεινή αποφάσισε, όπως είπε, να πραγματοποιήσει το όνειρο που είχε να πάρει το απολυτήριο Λυκείου. Μετά από τέσσερα χρόνια, όχι μόνο πήρε το απολυτήριο της αλλά έγινε και φοιτήτρια καθώς πέρασε στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λάρισα. «Το μυστικό είναι να σου αρέσουν τα γράμματα, να διαβάζεις συγκεντρωμένα, ακόμα και αν είναι μία ώρα την ημέρα και να θέλεις να πετύχεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Μια μέρα ξύπνησα και είπα θα συνεχίσω το σχολείο. Θέλω να κάνω κάτι για τη ζωή μου». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τη στιγμή που αποφάσισε η Τζένη να γραφτεί στο εσπερινό. Καθώς εργαζόταν ήδη στον τουρισμό, επέλεξε αυτή την ειδικότητα και κατάφερε να περάσει στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στις Σέρρες. Πλέον η Τζένη θα είναι φοιτήτρια όπως και η 20χρονη κόρη της που σπουδάζει επίσης τουριστικά στην Κρήτη. Μιλώντας για τα χρόνια στο ΕΠΑΛ, είπε ότι ήταν μια πολύ θετική εμπειρία: «Στην ηλικία μου βλέπει το σχολείο διαφορετικά, ανανεώνεσαι, νιώθεις ξανά παιδί». Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα πως δημιούργησε πολύ σημαντικές φιλίες με κάποιους από τους συμμαθητές της.

Οι δράσεις του σχολείου και τα δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα

Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές αναφέρθηκαν στο κλίμα χαράς που επικρατούσε στο σχολείο και τη βοήθεια που έλαβαν από τους καθηγητές τους.

Στη διάρκεια της χρονιάς, οι μαθητές ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις, έφτιαξαν βίντεο στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus +.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα δωρεάν καθώς ο καθηγητής τους στα Μαθηματικά, Γιάννης Αγγελιδάκης, οργάνωσε εθελοντικά ενισχυτική διδασκαλία.

«Ήρθα επειδή το ήθελα στο 5ο ΕΠΑΛ, το επέλεξα και οι εμπειρίες που αποκόμισα είναι συγκινητικές», τόνισε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Αγγελιδάκης.

«Τα εξτρά μαθήματα τα κάνω στη λογική της αλληλεγγύης καθώς οι περισσότεροι μαθητές μου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα φροντιστήριο. Κάνουμε λοιπόν φροντιστηριακά μαθήματα πριν από το σχολείο για να τους βοηθήσω. Το οξύμωρο είναι ότι αυτοί οι ίδιοι μαθητές που είχαν πεταχτεί κάποτε έξω από την Παιδεία, τώρα όχι μόνο έρχονται στο σχολείο ενώ είναι 40 και 50 ετών, αλλά παρακολουθούν και ττα φροντιστηριακά μαθήματα με τόσο κέφι και χαρά. Ανθίζει το πρόσωπο τους όταν καταφέρνουν και λύνουν τις ασκήσεις» δήλωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλίμα στο συγκεκριμένο σχολείο είναι το καλύτερο που έχει συναντήσει στην καριέρα του καθώς όπως λέει ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών είναι εκπληκτική.

Εξέφρασε ακόμα τη λύπη του για το ότι τα ΕΠΑΛ αποτελούν ακόμα ταμπού στην ελληνική κοινωνία. «Υπάρχει ακόμα αυτή η πεποίθηση ότι στα επαγγελματικά λύκεια φοιτούν τα παιδιά που δεν μπορούν να καταφέρουν στο Γενικό Λύκειο» σχολίασε.

Στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, στη Μοναστηρίου 169-171, διδάσκονται οι τομείς πληροφορικής, ηλεκτρονικής, ηλεκτρολογίας και αυτοματισμού, υγείας και πρόνοιας, οικονομίας και διοίκησης καθώς και δομικών έργων και τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Το σχολείο λειτουργεί από τις 17.00 έως τις 22.00 ενώ τα μαθήματα διαρκούν από τις 18.40 μέχρι και τις 21.50.

Η σχολική μονάδα έχει αρχίσει πλέον να δέχεται τους καινούριους της μαθητές και η περίοδος εγγραφών συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου.