Skip to main content

Επέστρεψε στον Λαυρεντιάδη η Νεοχημική

Στα 84 εκατ. ευρώ ανήλθε το αντίτιμο επαναγοράς της Νεοχημικής από τη Lamda Partners και τη βρετανική Tiger Chemical, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr.
Oριστικοποιήθηκε η επαναγορά του 100% της Νεοχημικής ΑΒΕΕ από τη Lamda Partners  και τη βρετανική  Tiger Chemical, έναντι 84 εκατ. ευρώ, που  θα καταβληθεί  στον αμερικανικό όμιλο Carlyle, αφού οι τράπεζες έδωσαν το «πράσινο φως», σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr.

Η επαναγορά της Νεοχημικής  έγινε κατά 60% από την Tiger Chemical και κατά 40% από την Lamda Partners τo επενδυτικό fund του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η Νεοχημική επανήλθε στα χέρια του ανθρώπου που την ανέδειξε, ο οποίος σε συνεργασία με την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων(ΒΦΛ), που εξαγόρασε η Lamda Partnenrs στα τέλη του 2009, έναντι 85 εκατ ευρώ, ετοιμάζεται για δυναμικές συνέργειες και εξαγορές στον τομέα των χημικών και υψηλής τεχνολογίας σε  Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βέβαια δεν αποκλείεται η ΒΦΛ να συγχωνευθεί και με τη Νεοχημική, καθώς ο στόχος του κ. Λαυρεντιάδη είναι να διαμορφώσει έναν καθετοποιημένο όμιλο χημικών και λιπασμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η διοίκηση, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα επαναπροσδιορίσει τους αναπτυξιακούς στόχους της, αξιολογώντας τα δεδομένα της αγοράς χημικών και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρώσει τη δράση της για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και της πορείας της, παρά την αρνητική συγκυρία που επικρατεί παγκόσμια. Στον τομέα αυτό εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο η ΒΦΛ.

Σήμερα η Νεοχημική έχει επικεντρωθεί στη διανομή χημικών προϊόντων στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη με γραφεία πωλήσεων σε Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία Πολωνία και Γερμανία. Διαθέτει αποθηκευτικές μονάδες logistics χημικών πρώτων υλών σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι παραγωγικές μονάδες βρίσκονται σε Βόλο, Θήβα και Σερβία. Ως παραγωγός και διανομέας για κορυφαίες πολυεθνικές εταιρίες, η Νεοχημική προσφέρει στους πελάτες της ολοκληρωμένες λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, χρώματα, ρητίνες, λιπάσματα, χύδην χημικά, πολυμερή, βασικά λάδια, ελαστικά, πρόσθετα τροφίμων ποτών και ζωοτροφών.

O νέος ιδιοκτήτης και ιδρυτής της εταιρίας, πέρα από το αντίτιμο επαναγοράς, θα αναλάβει ένα σημαντικό  μέρος των υποχρεώσεων της Nεοχημικής προς τράπεζες και προμηθευτές. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η συνέχιση όλων των δραστηριοτήτων της εταιρίας, αλλά και η διατήρηση των 2.000 θέσεων εργασίας. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ήταν αυτές που υποκίνησαν την Carlyle Group να αξιοποιήσει το δικαίωμα της σύμβασης εξαγοράς που είχε συνάψει, για πώληση της Νεοχημικής στους παλαιούς ιδιοκτήτες της, σε περίπτωση που δεν είχε κερδοφόρο πορεία.

Και αυτό γιατί  λόγω της κρίσης οι τράπεζες ήθελαν να μειώσουν το ρίσκο απώλειας των κεφαλαίων. Δεδομένου ότι ο όμιλος Carlyle το Μάιο του 2008 εξαγόρασε με δημόσια πρόταση το 100% της Νεοχημικής, καταβάλλοντας συνολικά 750 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν εξολοκλήρου από τις τράπεζες με το σύστημα leveraged buyout.

Το 2008 η Νεοχημική έκλεισε με κύκλο εργασιών 211 εκατ. ευρώ και παρουσίασε ζημίες 56 εκατ. ευρώ. Οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις της ανήλθαν σε 720 εκατ. ευρώ, λόγω του δανεισμού της στον οποίο προέβη  η Carlyle, προκειμένου να ολοκληρώσει την εξαγορά της Νεοχημικής.

Το στοίχημα του κ.Λαυρεντιάδη είναι να θέσει σε μια νέα ανοδική και κερδοφόρο πορεία τη Νεοχημική και να την εκτοξεύσει αναπτυξιακά, όπως έκανε με επιτυχία και στο παρελθόν, δεδομένου ότι έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την εταιρία, την οποία ίδρυσε ο πατέρας του το 1974. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να την επαναφέρει στο Χρηματιστήριο.