Skip to main content

Επέτειος ΕΒΕΘ: Αθέμιτος ανταγωνισμός στη Θεσσαλονίκη του 1930

Από Voria.gr
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η αγορά της Θεσσαλονίκης πέρασε δύσκολες ώρες. Η ανάπτυξη άκρατου ανταγωνισμού μεταξύ των εμπόρων.

Ο οικονομικός κύκλος βρίσκεται συχνά σε καθοδική πορεία, κάτι που οδηγεί την αγορά σε κρίσεις, άλλοτε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες. Άλλοτε επιφανειακές και άλλοτε βαθύτερες. Άλλοτε εντελώς παροδικές και άλλοτε επίμονες, όπως αυτή που περνάει η Ελλάδα στα χρόνια των Μνημονίων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 –όπως καταγράφεται στην έκδοση για τα 100 χρόνια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης- η αγορά της πόλης πέρασε δύσκολες ώρες. Η κρίση της εποχής οδήγησε στην ανάπτυξη άκρατου ανταγωνισμού μεταξύ των εμπόρων, οι οποίοι αγωνίζονταν για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.   

Το θέμα απασχόλησε τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου, που συνεδρίασε στις 17 Μαρτίου 1931. Στην εισήγησή του ο υποδιευθυντής του Επιμελητηρίου καταγράφει διάφορα περιστατικά, από τα οποία συνάγεται ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων εμπόρων ειδών νεωτερισμού έχει λάβει ανώμαλη τροπή. Τόση, ώστε «λησμονούνται αι χρησταί συνήθειαι διά τας οποίας διακρίνονταν η αγορά μας, και ότι τέλος το Επιμελητήριο έχει την υποχρέωση εκ του Νόμου να επέμβη». Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης, μέσω της οποίας το Επιμελητήριο συνιστά στους εμπόρους να αποφεύγουν μεθόδους αθέμιτου αναταγωνισμού, που αντίκεινται στα χρηστά ήθη και ζημιώνουν το εμπόριο της Θεσσαλονίκης. Επίσης, το Επιμελητήριο δηλώνει ότι εάν δεν δοθεί προσοχή στη σύσταση του, θα διενεργήσει διώξεις σύμφωνα με τον Νόμο.

Στο ίδιο πάνω κάτω πλαίσιο τέθηκε τότε και το ζήτημα των διάφορων γραφείων παροχής πληροφοριών εμπορικής φύσεως. Με το θέμα ασχολήθηκε η Διοικητική Επιτροπή της 21ης Απριλίου 1931.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής «λειτουργούν και στην πόλη μας μη επισήμως ανεγνωρισμένα Γραφεία Πληροφοριών εμπορικής φύσεως, πράγμα που παραβλάπτει το εμπόριό μας, καθόσον δεν είναι βέβαιο αν οι υπ’ αυτού χρησιμοποιούμενες πληροφορίες δεν δύνανται να αποβούν εις βάρος των εμπόρων της πόλεως μας». Μάλιστα, το Επιμελητήριο κάλεσε τους Μωσσέ και Ουζιέλ, το Γραφείο Πληροφοριών των οποίων ανήκει στα μη επισήμως αναγνωρισμένα. Οι δύο δήλωσαν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν αφορούν τους οίκους οι οποίοι έχουν σχέσεις με τα αντιπροσωπευόμενα από αυτούς καταστήματα, στα οποία και παρέχονται οι πληροφορίες, τις οποίες και λαμβάνουν από το επισήμως αναγνωρισμένο Γραφείο Πληροφοριών Ναχμία.

Μπροστά στο… μπέρδεμα η ΔΕ του Επιμελητηρίου αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Eθνικής Οικονομίας κατάλογο με τα αναγνωρισμένα Γραφεία Πληροφοριών, ώστε εν συνεχεία να φροντίσει για την παύση λειτουργίας όσων δεν διαθέτουν τη σχετική άδεια.