Skip to main content

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υποτροφίες πλέον και με «λίαν καλώς»

Με τροπολογία τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές δεδομένου ότι η υφιστάμενη διάταξη δημιουργεί προβλήματα

Μειώνει προς τα κάτω ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τα βαθμολογικά κριτήρια για τις υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, βάζοντας ως κατώφλι το «λίαν καλώς», δηλαδή από 6,5 και άνω.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία τροποποιείται «το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές δεδομένου ότι η υφιστάμενη διάταξη δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση της και περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων για την απονομή των υποτροφιών προπτυχιακούς φοιτητές, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανωτέρω υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51».

Στο ΙΚΥ, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα στον κόσμο, υποτροφίες δικαιούνταν οι άριστοι (άνω του 8,5 με άριστα το 10). Ο νόμος αυτός είχε αλλάξει επί κυβέρνησης Παπανδρέου και είχε «κατέβει» στο «λίαν καλώς», δηλαδή στο 6,5.

Το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά η αριστεία επέστρεψε στην απονομή υποτροφιών και ορίστηκε εκ νέου ότι θα δίνονται μόνο σε υποψήφιους από 8,51 και πάνω (με άριστα το 10).