Skip to main content

Επιφυλάξεις στην «Πρωτοβουλία» για το «χρίσμα» Τσίπρα σε Μπουτάρη

Τα μέλη της παράταξης εμφανίζονται προβληματισμένα σχετικά με την προοπτική στήριξης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Προβληματισμένα και επιφυλακτικά εμφανίστηκαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» όσον αφορά την προοπτική στήριξης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη.

Αυτό προέκυψε απ’ όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της παράταξης που αφορούσε στα γεγονότα της 19ης Μαΐου στον Λευκό Πύργο, καθώς και στις δηλώσεις στήριξης του Αλέξη Τσίπρα προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Παρά την διαβεβαίωση του δημάρχου ότι τυχόν στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεπάγεται ανταλλάγματα εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας» (διαβάστε εδώ), πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την ανησυχίας τους «για τον κίνδυνο μήπως συριζοποιηθούμε». Αρκετοί δε, δήλωσαν πως «η κίνηση αυτή περισσότερο ωφέλησε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την Πρωτοβουλία, αλλά και την πόλη».

Απαντώντας σε αυτές τις ανησυχίες ο κ. Μπουτάρης είπε ότι «η ''Πρωτοβουλία'' μπορεί να μην είναι αυτή που ήταν το 2010 και το 2014, καθώς κάποιοι έφυγαν, όμως η λογική μας παραμένει ίδια: όποιος θέλει να μας στηρίξει είναι καλοδεχούμενος, όποιος θέλει έρχεται, χωρίς όμως ανταλλάγματα».

Νωρίτερα η Ελένη Χοντολίδου είχε πει πως «υπάρχει κίνδυνος να συμβεί ό,τι συνέβη και το 2014 όταν γεμίσαμε με πασόκους».

Ο Θανάσης Παππάς είπε πως τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» θα πρέπει να ανασκουμπωθούν το διάστημα που απομένει ως τις εκλογές, να παραγάγουν έργο και να το αναδείξουν.

Ο Λευτέρης Κιοσσέογλου εκτίμησε πως η «Πρωτοβουλία» άρχισε να ξανασυσπειρώνεται.

Ο Νίκος Φωτίου έθεσε το θέμα των fake news τα οποία πυροδότησαν το κλίμα πριν από την επίθεση σε βάρος του κ. Μπουτάρη. Είπε πως το φαινόμενο αυτό θα επαναλαμβάνεται στην πορεία προς τις εκλογές και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αντιμετωπιστεί.

Παρεμβαίνοντας στο τέλος ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως η «Πρωτοβουλία» θα πρέπει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωσή της από τον Σεπτέμβριο ώστε να πάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις στις εκλογές. Τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει να γίνουν ανοίγματα και προς τη δεξιά, ώστε να υπάρξει πολιτική ισορροπία, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση για το εάν θα πρέπει ο κ. Μπουτάρης να παραστεί ή όχι στην μεθαυριανή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ενημερώσει εγκαίρως ότι ήταν αδύνατον να παραστούν. Μεταξύ αυτών ήταν οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Χρήστος Παπαστεργίου, Βασίλης Διαμαντάκης, Χασδάι Καπόν, Αναστάσιος Τελίδης, Στέλιος Κανάκης, Μαίρη Ακριτίδου κ.ά.