Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018
x

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΖΗΤΑΕΙ Η ΠΕΔΚΜ

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει πως το πρόβλημα της σχολικής στέγης λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών και Μεταφορών κ.κ Κωσταντίνο Γαβρόγλου και Χρήστο Σπίρτζη (έχει την αρμοδιότητα στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) αποφάσισε να ζητήσει το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης σε όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΔΚΜ, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου, μετά από πρόταση του προέδρου, Λάζαρου Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι συμφώνησαν ομόφωνα να επικοινωνήσουν άμεσα με τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, προκειμένου να επισπευστεί η συνάντηση. Στην συνάντηση αυτή το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ θα ζητήσει παράλληλα, συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αίτημα των δημάρχων που εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ΠΕΔΚΜ υποστηρίζει πως από τις 30 Ιανουαρίου έχει στείλει σχετικό έγγραφο στην κ. Νοτοπούλου στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζει, ότι «μετά την παρέλευση έξι και πλέον μηνών επανερχόμαστε και υποβάλλουμε ξανά το αίτημα να ενταχθεί στο πρόγραμμα της επόμενης επίσκεψης του κυρίου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη , μια συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, ώστε οι δήμοι να παρουσιάσουν συνοπτικά τις ανάγκες τα προβλήματα και τις προτάσεις τους με πυρήνα τo ζήτημα της σχολικής στέγης στην Κεντρική Μακεδονία».

«Το ίδιο έγγραφο και σχετικό πίνακα - κατάσταση με τα προβλήματα σχολικής στέγης στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας ήδη εστάλη εκ νέου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών κ.κ Παναγιώτη Σκουρλέτη, Δήμο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Χρήστο Σπίρτζη, ενώ κοινοποιήθηκαν και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, το Δ.Σ της ΚΕΔΕ και τη διοίκηση της εταιρείας "Κτιριακές Υποδομές Α.Ε"», τονίζει η Ένωση.

Οι δήμοι αναφέρουν πως «το πρόβλημα της σχολικής στέγης λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη και σχεδόν σε όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η χρηματοδότηση που προβλέπεται για την κατασκευή νέων μονάδων αλλά και για τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων είναι δραματικά μειωμένη».

Διευκρινίζουν μάλιστα πως «αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να μη χτιστεί κανένα σχολείο, αφού μέχρι το 2020 τα κονδύλια που θα διατεθούν φτάνουν μόλις τα 24 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12 εκατ. προορίζονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση» Και προσθέτουν λέγοντας πως τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως προκύπτει από τη λίστα της ΠΕΔ-ΚΜ, έχουν οι δήμοι Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών και Θέρμης. Μάλιστα μόνο στους δήμους Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου απαιτούνται συνολικά 22 νέα σχολεία.

«Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας οξύνθηκε, καθώς στο προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης μέσω του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας (2007 -2013) τα κονδύλια που είχαν διατεθεί είχαν ανέλθει σε 191 εκατ. ευρώ, ενώ στο ισχύον, όπως προαναφέρθηκε, φτάνουν μετά βίας τα 24 εκατ. Με βάση τον πίνακα που κατήρτισε η ΠΕΔ-ΚΜ, συνολικά στους 38 δήμους, απαιτούνται 102 νέα διδακτήρια για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, χρειάζεται η αγορά 17 οικοπέδων που προορίζονται για σχολεία, ενώ 27 δήμοι, πολλοί εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη, χρειάζονται επειγόντως προσθήκες αιθουσών σε υφιστάμενα σχολεία» σημειώνει η ΠΕΔΚΜ.

«Είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της σχολικής στέγης, διότι δεν καταρτίστηκε ακόμη κανένας συγκεκριμένος προγραμματισμός με χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιηθεί. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι που να τελειώσει αυτό το συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα μέχρι το 2020 δεν πρόκειται να μπει ούτε ένα κεραμίδι. Για αυτό αγωνιούμε και για το ότι θα χαθούν οικόπεδα, τα οποία χρόνια τώρα είναι χαρακτηρισμένα και προορίζονται για τη σχολική στέγη» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Κυρίζογλου.

 

Οι προτάσεις των δημάρχων

Οι προτάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την επίλυση των προβλημάτων σχολικής στέγης, οι οποίες θα κατατεθούν στον πρωθυπουργό, αφορούν:

* Επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων.

* Διάθεση σημαντικού μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνει η εθνική οικονομία για την κατοχύρωση μέσω απαλλοτριώσεων των απαραίτητων για την ανέγερση των σχολικών μονάδων αστικών εκτάσεων. Ήδη αρκετές απαλλοτριώσεις χώρων για την κατασκευή σχολείων κινδυνεύουν με αυτοδίκαιη άρση, καθώς ελλείψει πόρων δεν θα συντελεστούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου από τη δημοσίευση της οικείας δικαστικής απόφασης που καθόρισε την αποζημίωση.

* Κατά την επικείμενη, εντός του 2017, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί με άντληση από λιμνάζοντα κονδύλια ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ περιφερειών που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα σχολικής στέγης.

* Ο αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτιρίων Οργανισμός ("Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.", διάδοχος του ΟΣΚ ) να προβεί στη λήψη δανείου, το προϊόν του οποίου θα διαθέσει για τη σχολική στέγη.

* Να προβλεφθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά κονδύλια για την κατασκευή νηπιαγωγείων, ΕΠΑΛ, σχολικών κτιρίων σε περιοχές όπου υπάρχουν ακόμη διπλές βάρδιες και για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων σχολικών μονάδων.

* Άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που θα προκύψει μετά τη λήξη των μισθωτηρίων ακινήτων στα οποία στεγάζονται σχολικές τάξεις, τα οποία (μισθωτήρια) δεν μπορούν να ανανεωθούν λόγω τεχνικών ανεπαρκειών των ως άνω ακινήτων.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ