Skip to main content

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό εάν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ευρωπαϊκό μνημόνιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό εάν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ευρωπαϊκό μνημόνιο θα τεθεί υπό την έγκριση του ελληνικού λαού, μέσω δημοψηφίσματος, κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«H πραγματική και η άμεση δημοκρατία είναι το μεγάλο αίτημα της εποχής μας. Η καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας με το Μνημόνιο και την αντισυνταγματική δανειακή σύμβαση, μετακύλυσε τα βάρη της οικονομικής κρίσης από τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, στους μισθωτούς και τις μικρές επιχειρήσεις, οδηγώντας τους στην οικονομική εξόντωση» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Όπως τονίζει, σήμερα, η κυβέρνηση σκοπεύει να επικυρώσει το ευρωπαϊκό μνημόνιο και να φέρει προς ψήφιση ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον χρόνο της θητείας της. «Έτσι θα δεσμεύσει την ελληνική κοινωνία και τις επόμενες γενιές σε ένα κοινωνικό και οικονομικό Μεσαίωνα, που θα επιβάλλει την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού».

«Η μέθοδος είναι απαράδεκτη και αντιδημοκρατική, αφού η κυβέρνηση έχει χάσει προ πολλού την δημοκρατική και λαϊκή νομιμοποίηση» συνεχίζει ο κ. Τσίπρας και υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός και πολλά μέλη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως είναι υποστηρικτές του θεσμού των δημοψηφισμάτων.

Γι' αυτό το λόγο ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός εάν:

- σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση του ελληνικού λαού για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισσαβόνας και της επιβολής ενός ευρωπαϊκού μνημονίου και εάν

- προτίθεται να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα