Skip to main content

Επικεφαλής ΠΟΥ: Δημόσια υγεία για όλους

Ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγέζους είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Όταν ήταν επτά χρονών, ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγέζους υπέστη ψυχολογικό τραύμα. «Έχασα τον αδελφό μου, ήταν μόλις πέντε ετών» θυμάται ο νέος Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο μικρός πέθανε από μια ασθένεια, η οποία θα μπορούσε να θεραπευθεί, εάν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα στην Αιθιοπία. Ο πόνος για την απώλεια είναι ακόμα νωπός, λέει ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγέζους. «Το όραμά μου είναι ένας κόσμος όπου ο καθένας, ανεξάρτητα από την καταγωγή του και τον τόπο που ζει, θα μπορεί να έχει μια ζωή με υγεία και παραγωγική δραστηριότητα».

Tο τελευταίο διάστημα ταξίδεψε σε πολλές χώρες και αυτό ήταν μια πολύ συγκινητική εμπειρία. Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλές και διαφορετικές όμορφες χώρες, όπως λέει. Ο Δρ.Τέντρος εξελέγη την Τρίτη το βράδυ νέος Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Την επομένη διηγήθηκε στους δημοσιογράφους πως η κατάσταση που είδε από κοντά στις διάφορες χώρες είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με όσα σκεφτόταν μέχρι σήμερα στα γραφεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων και επεσήμανε πως «πρέπει να δεχθούμε τη διαφορετικότητα των χωρών μεταξύ τους».

Στη διάρκεια των σπουδών του στη Μεγάλη Βρετανία ο νέος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ειδικεύθηκε στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών και στη δημόσια υγεία. Το 2005 έγινε υπουργός Υγείας στην Αιθιοπία και βελτίωσε την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της δημόσιας υγείας στη χώρα του. Παράλληλα είχε αναλάβει πρωτοβουλίες εναντίον της ελονοσίας, της φυματίωσης και του AIDS. Κατάφερε να αναμορφώσει το σύστημα υγείας στην Αιθιοποιία και θα καταφέρει να επιφέρει αλλαγές και στον ΠΟΥ, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

O Τέντρος δεν έχει μόνο φίλους…

Του είναι σαφές ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο διεθνή οργανισμό. Όμως, ο νέος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν έχει μόνο φίλους, αλλά και εχθρούς. Και αυτοί βρίσκονται κυρίως ανάμεσα στους Αιθίοπες που ζουν εξόριστοι και εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας βιαιοτήτων των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Τέντρος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 2012 έως το 216 και υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον περασμένο Οκτώβριο και να καταφερθεί με βία εναντίον των διαδηλωτών. «Η κυβέρνησή μας υπερασπίζεται τη δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Τέντρος.

Η Human Rights Watch είχε καταγγείλει πάντως πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ χιλιάδες χτυπήθηκαν και συνελλήφθησαν. Ο νέος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πάντως πως επιθυμεί τη διαφάνεια και πως θα επιδιώξει το έργο του στο διεθνή οργανισμό να επιτηρείται από ανεξάρτητους κριτές.
Κριστιάνε Έλριχ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle