Skip to main content

Καρφώνει πάλι Καμμένο για τα εξοπλιστικά ο Νίκος Φίλης

Για να δώσεις 3,5 δισ. για F35 πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, ιδίως στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Νέες βολές αμφισβήτησης των χειρισμών του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου εκτόξευσε ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης στην Βουλή. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα προσωπικό ζήτημα με τον Πάνο Καμμένο», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι «για να δώσεις όμως 3,5 δισ. για F35 πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, ιδίως στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας».

Ο κ. Φίλης ζήτησε «να συζητηθεί το θέμα δημοσίως και αναλυτικά στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής», κάτι που ήδη έχει ζητήσει και το Ποτάμι.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Φίλης για τον συγκυβερνώντα κ. Καμμένο: «Εδώ δεν έχεις βρει ισοδύναμα για το ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων 300 εκατ. ευρώ. Δεν τα έχεις. Άρα αυτό δεν συμβάλλει στο αξιόμαχο;».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα αμφισβήτησε την χρησιμότητα των συκεκριμένων αεροσκαφών: «Άλλωστε εγώ μαθαίνω ότι αυτά που πάμε να πάρουμε δεν κάνουν για το Αιγαίο...», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι «επικεντρώνομαι στον κ. Καμμένο γιατί έχει την ευθύνη λόγω αρμοδιότητας» και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση όμως πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει».

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν κατατέθηκε η σχετική ερώτηση με άλλους βουλευτές του κόμματος, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε μπλόκο από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε κάποιο πρόβλημα, απλώς έπρεπε να είναι τεκμηριωμένη», ενώ δεν απέκλεισε να κατατεθεί εν καιρώ. «Κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να κατατεθεί. Ήταν ένα προσχέδιο συζήτησης και πρέπει να το τεκμηριώσουμε» ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μεγάλο θέμα που ο ίδιος άνοιξε εδώ και ημέρες με δηλώσεις του, την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας σχετικά με το θέμα αυτό είπε ότι «ο κ. Βενιζέλος θέλει να πάει στη ΝΔ. Δικό του καπέλο και ζήτημα της Φώφης Γεννηματά, όχι δικό μου», ενώ επέμεινε στην άποψη ότι «και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπάρχει ανάγκη για διαμόρφωση σταθερών γραμμών κεντροαριστερά - κεντροδεξιά».

«Εμείς ενώπιον των πολιτών λέμε υπάρχει θέμα να απογαλακτιστεί το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Ο Βενιζέλος λέει 'όχι'. Εγώ είπα ότι η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ έχει όρια και είναι συγκυριακή κι όχι στρατηγική» υπογράμμισε, ενώ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να πει δημόσια αν θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ».

«Εμένα στόχος όσων είπα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν μιλάω για συνεργασία σήμερα, αλλά για μία μετεκλογική με προγραμματική σύγκλιση και όχι για οικουμενική». «Επειδή βγαίνουμε από τη λογική μνημόνιο - αντιμνημόνιο χρειάζεται μία αλλαγή με όρους πολιτικής σταθερότητας όμως» είπε.

Πάντως, ενόψει της ψήφισης των μέτρων εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Δεν φοβάμαι ότι θα υπάρξει θέμα με τα αντίμετρα. Η πρόταση που θα έρθει από την κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα γίνει δεκτή από την ΚΟ. Οι βουλευτές δεν χρειάζονται μασάζ, θα ψηφίσουν τα μέτρα» ανέφερε ο κ. Φίλης.

«Ως πρόταση της κυβέρνησης δεν θα έρθει μείωση του αφορολογήτου με μόνο αντίμετρο τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και το ξέρω αυτό. Αυτό δεν μπορεί να περάσει. Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα νησιά μπορεί να είναι αντίμετρα» ανέφερε.