Skip to main content

Επιμένει στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ο Λαφαζάνης

O πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας προέβλεψε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τα μνημόνια και εντός ευρώ θα έρθει εθνική καταστροφή.

Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι η μόνη λύση, είπε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και προέβλεψε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τα μνημόνια και εντός ευρώ θα έρθει εθνική καταστροφή.

«Στο τέλος θα έχουν φύγει όλοι από το ευρώ και θα μείνουμε εμείς κολλημένοι στη Γερμανία. Στην Ιταλία γίνεται δημοψήφισμα και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται με τη λιρέτα. Η Βρετανία βγήκε από ΕΕ. Τρομοκρατούν όμως, απειλώντας ότι θα πάνε φυλακή όσους μας γυρίσουν στο εθνικό νόμισμα», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγησαν με αντιμνημονιακή σημαία και τελικά εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές, όσο και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν υπογράφοντας και εφαρμόζοντας μνημόνια. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μας επιβλήθηκαν τα μνημόνια, το ίδιο μπορεί να ισχυρίζεται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα μνημόνια ποτέ δεν τα επικύρωσε ο ελληνικός λαός. Σε κανέναν δεν επιβλήθηκαν. Τα ψήφισαν κι ας είχαν και τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι τα μνημόνια, η λιτότητα και υποχρηματοδότηση, ο μνημονιακός στραγγαλισμός της κοινωνίας, είπε ο πρόεδρος της ΛΑΕ. «Έχουμε αυτοδιοίκηση – παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ. Όσο συνεχίζονται τα μνημόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει μέλλον. Τώρα αντί για τέταρτο μνημόνιο μιλούν για επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου. Εξωραΐζουν την κατάσταση, μας κοροϊδεύουν με επικοινωνιακούς όρους. Περιορίζεται το χρέος το 2060 κατά 20%. Πρόκειται για άθλια προπαγάνδα. Μας κοροϊδεύουν δε θα υπάρξει απομείωση του χρέους», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει εναλλακτική, αξιόπιστη και βιώσιμη λύση, στην οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Διαγραφή του επονείδιστου χρέους, συσάχθεια για το ιδιωτικό χρέος, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και εθνικοποίηση των Τραπεζών. Αν δε λύσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο την κατάσταση, δε θα βγει η χώρα από την κρίση. Αν δεν πάμε σ' αυτή τη λύση με σχέδιο και προετοιμασία, θα πάμε αναγκαστικά και πλέον ληστευμένοι και κατεστραμμένοι».

Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε συναίνεση και λαϊκή ενότητα για την ανατροπή «κι όχι να τα βρουν τα συνεταιράκια για να συνεχίσουν την εφαρμογή των σημερινών πολιτικών. Έρχεται εθνική καταστροφή με τις δηλώσεις του ανατολικού μας γείτονα. Χρειάζεται μια μεγάλη έπαλξη δημοκρατίας για μια αντιμνημονιακή, παραγωγική, κοινωνική, δημοκρατική Ελλάδα, σημείωσε.

 

Με την σειρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επισήμανε στο συνέδριο ότι η συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξή της αποτελεί σήμερα «κάλπικη λίρα».

«Μια συζήτηση σήμερα για την ανάπτυξη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να μπαίνει το κύριο ζήτημα, ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, είναι μια κάλπικη λίρα για τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες», είπε ο κ. Δελής.

Έκανε λόγο για «μεγάλα λόγια» για την αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή, τα οποία δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο «Καλλικράτης» είναι ο δρόμος για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας , του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε σύγχρονης κοινωνικής ανάγκης του λαού.

Ο κ. Δελής είπε ότι η ταυτόχρονη αποχώρηση του κράτους τομείς όπως οι παραπάνω είναι ο δρόμος της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, γεγονός που, εξήγησε ότι ανοίγει το χάσμα της φτώχειας, της ανεργίας και της αναδουλειάς για τα μικρομάγαζα.

Επίσης, ο κ. Δελής σημείωσε ότι «κράτος ουδέτερο δεν υπάρχει, παρά μόνο ως όργανο ταξικής κυριαρχίας, γι' αυτό και οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιοργάνωση του κράτους με την αυτοδιοίκηση πυλώνα δημοκρατικού σχεδιασμού και ανάπτυξης εκτός από το ότι είναι παραπλανητική οδηγεί και την όποια αναπτυξιακή πολιτική στην τοπική διοίκηση να έχει στον πυρήνα της την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

 

Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των διορισμένων δηλαδή περιφερειών, ζήτησε από την πλευρά του, ο γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιάννης Μοίρας, μιλώντας στο συνέδριο.

Ο ίδιος είπε ότι οι δήμοι πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή για την ολική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και παραδέχτηκε ότι το προσωπικό των δήμων είναι ανεπαρκές και πρέπει να γίνουν προσλήψεις.

Για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» εξήγησε ότι έγιναν λάθη, αφού πολλές επιλογές απέτυχαν, με δήμους σε νησιωτικές περιοχές και ηπειρωτικές να στερούνται συνεχώς δυνατότητες λειτουργίας τους.

Ο κ. Μοίρας υποστήριξε το ευρώ και την παραμονή της χώρας σ' αυτό, λέγοντας ότι «το καλοκαίρι του 2015 ορισμένοι αποσκοπούσαν στην εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε. Επιστροφή σε δραχμή και έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη χώρα...».