Skip to main content

Επιπέδου Master τα διπλώματα πενταετών σπουδών των Μηχανικών

Τα Διπλώματα πενταετών σπουδών των Μηχανικών και κατ’ επέκταση των Διπλωματούχων Γεωπόνων θα πιστοποιούνται από τα Ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια ως επιπέδου Master.
Τα Διπλώματα πενταετών σπουδών των Μηχανικών και κατ’ επέκταση των Διπλωματούχων Γεωπόνων θα πιστοποιούνται από τα Ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια ως επιπέδου Master, όπως αποφασίστηκε στη 12η Σύνοδο Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών Ελλάδας, που συγκλήθηκε στο Εθνικός Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Στη σύνοδο συμμετείχε και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του ΤΕΕ.

Μάλιστα, οι σύνοδος καλεί την Πολιτεία να αναγνωρίσει το επίπεδο αυτό και με νόμο και με την κατάταξή τους στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Επίσης, εκτιμούν ότι κάθε αποσπασματική ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως τα Π.Δ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ ή των αποφοίτων κολλεγίων, δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Η κατάταξη στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων των διπλωματούχων Μηχανικών και Γεωπόνων στο 7ο επίπεδο, των Πανεπιστημιακών διπλωμάτων στο 6ο, των πτυχιούχων ΤΕΙ στο 5ο, και στο 3ο ή 4ο των αποφοίτων Κολλεγίων βάσει αξιολόγησης, με ανάλογη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, αποτελούν στοιχειώδη προϋπόθεση προς αυτό.

«Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της. Καλούμε την Ακαδημαϊκή Κοινότητα να μετάσχει στην Ανοιχτή Πανπολυτεχνειακή και Παντεχνική Συγκέντρωση-Διεκδίκηση, την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 14:00, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου για να συνεκτιμήσει τις εξελίξεις και να συζητήσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις», δηλώνουν οι πρυτάνεις και κοσμήτορες.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά τη σύσκεψή τους, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουντζούρης, ο κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής Θεσσαλονίκης, Νίκος Μουσιόπουλος, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, επανέλαβαν ότι η μη κατάταξη των Πολυτεχνικών σπουδών σε επίπεδο «μάστερ» είναι τεράστια αδικία.

Αναφερόμενοι στα Κολλέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών τόνισαν ότι «θα πρέπει να καταταγούν σε επίπεδα 3 και 4 του εθνικού πλαισίου προσόντων, ενώ αντιτίθενται με τους ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις εξίσωσης των σπουδών των κολεγίων με αυτές των Πανεπιστημίων.

Σχετικά με το θέμα των περικοπών του μισθολογίου τους, οι πανεπιστημιακοί υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να κοπούν τα επιδόματά τους, ενώ αναφέρθηκαν και στο θέμα της προστασίας του ακαδημαϊκού ασύλου, με αφορμή το κλητήριο θέσπισμα, που ανακοίνωσαν ότι εστάλη στο Πολυτεχνείο για τη λειτουργία του ιστοτοπου indymedia. Όπως είπαν, στις 15 Απριλίου εκδικάζονται για παράβαση καθήκοντος, για δόλο κλπ. Τη στιγμή που υπάρχουν «αποφάσεις επτά φοιτητικών συλλόγων, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εν λόγω ιστότοπου, ως τόπου της διακίνησης των ιδεών που είναι στα πλαίσια των καθηκόντων των πανεπιστημιακών».