Skip to main content

Επίσκεψη Τσίπρα στην Καβάλα

Επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων ανακηρύχτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Καβάλα, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκε το Μουσείο Καπνού και τ
Επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων ανακηρύχτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Καβάλα, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκε το Μουσείο Καπνού και τις εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ OIL.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου και πρόεδρος του Δημοτικού Μουσείου Καπνού Γιάννης Βύζικας, παρουσία του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή, τόνισε ότι η Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου αποφάσισε να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος εκτιμώντας την πολιτική του παρουσία και την αγωνιστικότητά του.

Στη συνέχεια ο κ. Βύζικας ξενάγησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ στο Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας που αποτελεί ένα τα σημαντικότερα θεματικά μουσεία πανελλαδικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή να βρίσκεται σ΄ ένα χώρο που, όπως είπε, «αποτυπώνει την ιστορική μνήμη» και εξήρε τις προσπάθειες που έγιναν για να δημιουργηθεί το Μουσείο Καπνού και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων που είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και του εργατικού κινήματος στη χώρα.

«Οι καπνεργάτες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «έχουν συνδέσει την παρουσία και τους αγώνες τους με την ανάπτυξη των αγώνων του λαού για προκοπή, για δημοκρατία, για ανεξαρτησία. Αυτές οι μνήμες είναι ιδιαίτερα ζωντανές παρά το γεγονός ότι δεν τις μαθαίνουμε στα σχολεία μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ακόμα ότι το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τις δύσκολες περιόδους του ΄Α20, του ΄Α30, του ΄Α40 άφησε ηρωικές μορφές «και πρέπει να θυμόμαστε σήμερα οι νεώτερες γενιές ότι μόνο με αγώνες μπορεί κανείς να κερδίσει δικαιώματα».

«Τα δικαιώματα αυτά», συμπλήρωσε, «που κερδήθηκαν αυτές τις δύσκολες δεκαετίες, το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι υπερωρίες, τα εργασιακά δικαιώματα, σήμερα αμφισβητούνται. Αμφισβητούνται και από μια επιβολή που έρχεται ως μονόδρομος στον ελληνικό λαό από ξένους κηδεμόνες και εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους. Εμείς θεωρούμε ότι η ιστορία του εργατικού κινήματος και τον λαϊκών αγώνων πρέπει να είναι νωπή στις μνήμες μας για να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε ξανά να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ OIL και συναντήθηκε με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους της μοναδικής εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι ενημερώθηκε από τη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων για ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο διοίκησης. «Οι εργαζόμενοι της εταιρείας», σημείωσε, «αγωνίστηκαν για να έχουν τη δυνατότητα να αυτοδιαχειριστούν την προοπτική και βιωσιμότητα της επιχείρησης και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το έχουν καταφέρει. Είναι ένα μοντέλο διοίκησης πάρα πολύ ενδιαφέρον, διότι η κυρίαρχη αντίληψη σήμερα είναι ότι οτιδήποτε δεν προσφέρει δυνατότητα πολύ μεγάλου κέρδους σε ιδιώτες πρέπει να απαξιωθεί. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την επιχείρηση και να έχουν προοπτική και μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας και στις δηλώσεις του τόνισε ακόμα ότι «η συζήτηση που ξεκίνησε για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου στον Αστακό ή σε άλλες περιοχές της χώρας είναι και επιβλαβής και οικονομικά ασύμφορη. Αντιθέτως, θα μπορούσε εδώ στην Καβάλα με μικρό σχετικά κόστος να δημιουργηθεί μια φυσική δεξαμενή αποθήκευσης του φυσικού αερίου που θα έδινε τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο να ελέγχει τις εισροές ενέργειας και να αποκτήσουμε μια ενεργειακή επάρκεια που είναι το ζητούμενο στις μέρες μας».

Τέλος, πρόσθεσε ότι το μνημόνιο με την Τρόικα εγκυμονεί νέους κινδύνους για την απαξίωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

«Αλλά και η λεγόμενη απελευθέρωση της ενέργειας που μόνο προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος δεν θα είναι, μας καθιστούν ενεργούς στην προσπάθεια να θέσουμε τα ζητήματα αυτά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ν΄ απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.